Wednesday, May 30, 2018

Madhyamik English Question and Answer: Father's Help by R.K Narayan


MCQ Question and Answer from Father's Help/ Lesson- 1
1. While in bed Swami thought it was-
a) Sunday Morning
b) Monday Morning
c) Friday Morning
d) Saturday Morning
Ans: b)
2. On Monday morning Swami hoped that it was-
a) he would lie on bed
b) he did not have to do his homework
c) he would go to fishing
d) he did not have to attend school
Ans: d)
3) Swami wanted that he had a headache on-

a) 9 p.m
b) 9 a.m
c) seven O clock
d) 10 O' clock
Ans: b)





4) Swami might stay at home was the suggestion-





a) of his father





b) of swami himself





c) of his mother





d) of his teacher samuel





Ans: c)





5) Swami ought to have been in the school prayer hall at-





a) 9 o' clock





b) 9.30 o' clock





c) 10 o'clock





d) 10.30 o'clock





Ans: b)





6) Swami was lying on a bench-





a) in his fathers bedr
oom





b) in his room





c) on the veranda





d) in his mothers bedroom





Ans: d)





7) Swami's reply to his father's first question was-





a) mother





b) headache





c) Samuel





d) headmaster





Ans: b)





8) Swami will be without a headache on monday if-





a) he does his homework





b) he lies on the bench





c) he loafs about less on Sunday.





d) he argues with his father





Ans: c)





9) Swami knew that his father was -





a) a man of principle





b) a strict person





c) a generous person





d) a knid person





Ans: b)





10) Swami changed his tactics because-





a) the first one failed





b) the second one was better





c) Samuel was that kind of teacher





d) his father was very strict





Ans: d)





11) Samuel was-





a) the headmaster





b) the mathematics teacher





c) the English teacher





d) the person





Ans: b)





12) According to Swami , the headmaster was afraid of -





a) the mathematics teacher





b) the English teacher





c) the science teacher





d) Swami's father





Ans: a)


>>>Also check
out The Passing Away of Bapu Question and Answer Click Here

Answer the following Questions:

a) Where did the father put the letter?
Ans: Father put the letter in an envelope and sealed it so that Swami could not see what was written in it.

b) What did Swami fail to decide about Samuel?
Ans: Swami could not decide if Samuel really deserved the allegations made against him in the letter.

C) How did Samuel look?
Ans: Samuel had to dark face with thin moustache with unshaven cheek. Samuel wore a yellow coat.
d) Why did Swami stopped by the road side on this way to school?

Ans: Because Swami wanted to make up his mind about Samuel.

e) What were the mistakes made by Swami?

Ans: Swami tried to give the excuse of having headache. He told wrong picture of Samuel before his father.

f) Why did not Swami deliver the letter to the headmaster?

Ans: Because his headmaster leave for a week.

g) Why did father write the letter to the headmaster?

Ans: Swami's  father wrote the letter about the allegations against Samuel.

h) Why did Swami say that he had a headache?

Ans: Because he had not done his homework and he did not want to go to school.

I) Who ordered Swami to dress up and go to school and why?

Ans: Swami's father  ordered to Swami dress up  and go to school because his father thought that it was not Swami's headache but it was Swami's act not to go to school.

J) What was Swami not sure of?

Ans: Swami was not sure of what he said his fasther against Samuel that was true or false.

k) What was Swamis's excuse for not going to school?

Ans: Swami gave an excuse that he had a headache.



Madhyamik English Question and Answer :The Passing Away of Bapu byNayantara Sehgal

1 Comment
Tags: Madhyamik English New Syllabus | WBBSE Madhyamik English | Madhyamik English MCQ Question and Answer | WBBSE Class 10th English MCQ Question with Answer| 

About Author: Nayantara Sehgal
Nayantara Sehgal was an Indian writer who writes in English. She was born in 1927 on 10th May. She belongs to India's most prominent political families. Her father name was Sitaram Pandit was a successful barrister and mother name was Vijayalakshmi Pandit was India's first ambassador to the UN. Her uncle Jawaharlal Nehru was India's first Prime Minister and her cousin, Indira Gandhi was India's third Prime Minister. Naturally, his writing was started with politics and it was first reflected with her memoir 'Prisoner' and 'Chocolate cake' which was published 1954. Sehgal authored other political writings- The Freedom Movement in India and Indira Gandhi, Her Road to Power - along with a collection of essays, Point of view: a personal response to life, literature, and politics.

She received the Sinclair Prize (Britain) for fiction in 1985, Sahitya Akademi Award in 1986, and Commonwealth Writer's Award (Eurasia) in 1987. She also has a Fellow of the Woodrow Wilson International Center for Scholars, Washington from 1981 to 1982.

MCQ Question and Answer Preparation Key from 'The Passing Away of Bapu'

1. Gandhiji was shot dead on- 30th January 1948

2. The people became quiet when- it was announced that they would be allowed to see Gandhiji before the funeral.

3. Nayantara Sehgal was called to the Birla House over- the telephone.

4. Gandhiji was shot dead on his way to - a prayer meeting.

5. The author N. Sehgal came to know of Gandhiji's death by-  a telephone call.

6. The author received the news of Gandhiji's death when she- was having her evening tea.

7. In the room where Gandhiji breathed his last, there was- Silence.

8. Due to an urgent call author, Nayantara Sehgal went to- the Birla house.

9. Bapu lay on - an open truck.

10. Padmasi was Mrs. Naidu's- daughter.

11. ''We will walk'' said- Padmasi.

12. While walking in Gandhiji's funeral procession, Na.yantara Sehgal felt- she was among people for whom walking with Bapu had a special

 meaning.

13. At the time of walking, Gandhiji required- a staff in hand.

14. A huge crowd had gathered by the- Ganges.

15. Gandhiji's ashes were immersed in the river- Ganga.

16. The narrator of 'The passing away of Bapu' felt loss at- in Delhi.

17. People on the train sang- bhajans.

18. The compartment of the train was decorated with- flowers.

19. After Bapu's passing the writer was determined- to hold her courage.

20. The writer felt she had grown up- within a magic circle.

4000 GK Question and Answer with Arithmetic Bengali PDF Book Download


Download Bengali 4000 GK Question and Answer in Bengali Language. History GK Question and Answer . Geography GK Question and Answer in Bengali Language. Economics GK question and Answer in Bengali Language. Politics GK Question and Answer in Bengali Language. Politics GK Question and Answer in Bengali Language. Bengali Arithmetic GK Question and Answer.
Welcome to Online GK Practice in Bengali Language or English site. In this site you will find many types of GK Question and Answer with PDF file, Job News in Bengali and Study materials for Class 10th, 12th. But here at this post you will find your most wanted GK Question and Answer Bengali PDF Book.

This is the best book for all competitive candidates who are preparing for upcoming competitive exam such as WBCS, Railway Group D, Railway Group C etc exam.

4000 Gk Question and Answer in Bengali Language where you will find many types of question together which is the best for everyone. Download the book from the below link and view or read it from your mobile or laptop, computer anywhere and anytime.

Download From Here: Click here

N.B: We are not owner of this book or print or scanned copy. We just posted this link for your convenience. If anyone have issue with it send us freepdf7@gmail.com

WBBSE Madhyamik Life Science Question Answer from Test Paper

WBBSE Madhyamik Test Papers Question Answer 2018, Madhyamik Test Papers Answer for West Bengal Madhyamik Test Papers.


                                       বিভাগ- ক

১) সঠিক উত্তর নির্বাচন করোঃ(প্রতিটি প্রশ্নের মান- ১)।

১।১ সূর্যশিশির উদ্ভিদের পাতার কর্ষিকাগুলি পতঙ্গের সংস্পর্শে আসামাত্র বেঁকে গিয়ে পতঙ্গকে আবদ্ধ করে । এটি হলো-

ক) কেমোট্যাকটিক চলন। খ) কেমোন্যাস্টিক চলন।

গ) সিসমোন্যাস্টিক চলন ঘ) কেমোট্রপিক চলন।

উঃ কেমোন্যাস্টিক চলন।

১।২) ইস্ট্রোজেন হরমোন ক্ষরিত হয় যে গ্রন্থি থেকে সেটি হল-

ক) ডিম্বাশয়  খ) শুক্রাশয়

গ) পিট্যুইটারি ঘ) হাইপোথ্যালামাস ।

উঃ ক) ডিম্বাশয়।

১।৩)  মাছের দেহে কোন পাখনা না থাকলে দেহের ভারসাম্য বজায় থাকবে না-

ক) বক্ষ   খ) পৃষ্ঠ

গ) পায়ু   ঘ) পুচ্ছ।

উঃ খ) পৃষ্ঠ।

১।৪) নীচের কোন ঘঠনাটি মায়োসিসের শনাক্তকারী বৈশিষ্ট্য-

ক) মিয়োসিস বিভাজন দেহকোশে ঘটে।

খ) নিউক্লিয়াস ও সাইটোপ্লাজমের একবার বিভাজন ঘটে।

গ) ক্রসিং ওভার ঘটায় প্রজননিক প্রকরণ ঘটে যা বিবর্তনে সহায়ক।

ঘ) দেহ মাতৃকোষ ও অপত্য কোশের ক্রোমোজোম সংখ্যা অভিন্ন।

উঃ গ) ক্রসিং ওভার ঘটায় প্রজননিক প্রকরণ ঘটে যা বিবর্তনে সহায়ক।

১।৫) কোন জোড়াটি সঠিক-

ক) মিউকর- কনিডিয়া    খ) স্পাইরোগাইরা-কোরকোদ্গম।

গ) রাইজোপাস-স্পোরাঞ্জিয়ওরেণু   ঘ) ফাইটোপথেরা-দ্বিবিভাজন।

উঃ গ) রাইজোপাস-স্পোরাঞ্জিয়ওরেণু ।

১।৬) মানব পরিস্ফুরণের কোন দশায় দেহে গৌন যৌন লক্ষণ প্রকাশ পায়-

ক) শৈশব  খ) বয়সন্ধি

গ) পরিণত দশা ঘ) বার্ধক্য।

উঃ খ) বয়ঃসন্ধি।

১।৭) নীচের কোনটি মানুষের প্রচ্ছন্ন বৈশিষ্ট্যের উদাহরণ-

ক) যুক্ত কানের লতি,  খ) রোলিং জিভ।

গ) গাঢ় দেহত্বক।  ঘ) কোঁকড়ানো চুল।

উঃ যুক্ত কানের লতি।

১।৮) দ্বিসংকর জননের F2 জনুতে কতগুলি জিনোটাইপ দেখা যায়-

ক) ৩টি            খ) ৪টি

গ) ৭টি          ঘ) ৯টি

উঃ ৯টি।

১।৯) দুটি সংকর কালো গিনিপিগের মধ্যে সংকরায়ণ ঘঠালে প্রথম অপত্য জনুতে (F1) সংকর কালো গিনিপিগ কতগুলি হবে-

ক) ৫০  খ) ২৫

গ) ১০০  ঘ) ৭৫

উঃ ক) ৫০

১।১০) জীবনের উৎপত্তির রাসায়নিক তত্ত্বটি প্রকাশ করেন-

ক) মিলার ও ফক্স  খ) ওপারিন ও হ্যালডেন

গ) মিলার ও ওয়াটসন ঘ) ওয়াটসন ও ক্রিক।

উ ঃ খ) ওপারিন ও হ্যালডেন।

১।১১) কোন প্রাণীর হৃদপিন্ড  একটি অলিন্দ ও একটি নিলয় নিয়ে গঠিত-

ক) মাছ, খ) ব্যাঙ

গ) সরীসৃপ  ঘ) পক্ষী।

উঃ ক) মাছ।

১।১২) উট বেশ কয়েকদিন জল পান না করে থাকতে পারে কারণ-

ক) RBC বড়ো ও ডিম্বাকার,  খ) WBC ছোট ও ডিম্বাকার

গ) RBC ছোট ও ডিম্বাকার। ঘ) RBC অনুপস্থিত।

উঃ ক) RBC বড়ো ও ডিম্বাকার।

১।১৩) নাইট্রিফিকেশনে সাহায্য করে-

ক) ব্যাসিলাস মাইকয়ডিস, খ) নাইট্রোব্যাকটর।

গ) অ্যাজেটোব্যাকটর, ঘ) অ্যাজোলা।

উঃ খ)  নাইট্রোব্যাকটর।

১।১৪) কোনটি জীববৈচিত্র্য হ্রাসের প্রধান কারণ-

ক) দূষণ, খ) চোরাশিকার

গ) অতিব্যবহার  ঘ) সবগুলি।

উঃ দূষণ।

১।১৫) পশ্চিমবঙ্গের সুন্দরবন ছাড়া আর কোথায় ব্যাঘ্র প্রকল্প আছে-

ক) বেথুয়াডহরি,  খ) গোরুমারা

গ) বক্সা  ঘ) জলদাপাড়া।

উঃ বক্সা।

বিভাগ- খ)

২) নীচের শূন্যস্থানগুলিতে উপযুক্ত শব্দ বসাওঃ

২।১) .........তারারন্ধ্রের বৃদ্ধি বা হ্রাস ঘটিয়ে অক্ষিগোলকে আলোর প্রবেশ নিয়ন্ত্রণ করে ।

উঃ আইরিশ।

২।২) গুয়ানিন সাইটোসিনের সঙ্গে ...............হাইড্রোজেন বন্ড দিয়ে য
ুক্ত থাকে।

উঃ ৩টি।

২।৩) মটরফুলের সাদা বর্ণ একটি --------বৈশিষ্ট্য।

উঃ প্রচ্ছন্ন।

২।৪) ভন রিয়ারের দ্বারা অনুপ্রাণিত হয়ে হেকেল তাঁর .........সূত্র আবিষ্কার করে।

উঃ বায়োজেনেটিক।

২।৫) শিবপুরের বোটানিক্যাল গার্ডেন---------সংরক্ষণের উদাহরণ।

উঃ এক্সসিটু।

২।৬) ............হলো নাইট্রোজেন সংবদ্ধনকারী ব্যাকটেরিয়া।

উঃ অ্যাজেটোব্যাকটর।

Tuesday, May 29, 2018

Bengali Reasoning Practice Book PDF Download

Welcome to Online GK Practice Site. Here at this post we are going to share some free competitive book in bengali language which you can download from here without any cost. This free pdf book is the better for you as you can use it anywhere and and anytime in your device.

Here you will find Reasoning Practice Set in Bengali Language which scanned and uploaded by variuos users. This most important bengali reasoning pdf book is very useful for all competitive exam like WBCS, Railway Examination. If you are a candidate of Railway Group D and WBCS and looking for such book in bengali language, then hop this pdf book will very helpful undoubtedly.

Download from here- Bengali Reasoning Practice Set

Other PDF Book for Bengali Reasoning Practice Set- Bengali Reasoning Practice Set

N.B: Download link of the above books are external so yo may face to download problem sometime. In this situation don't forget to comment us below.

We are not owner of the books which you can download also from other website or blog. If you are owner or uploader of the above books, then please send us freepdf7@gmail.com. We will remove the links as soon as possible.

Practice GK Question and Answer on Chemistry

Chemistry GK Multiple Choice Question and Answer Practice 
1)The nucleus of atom consist of of-

a) electrons and neutrons.

b) electrons and protons.

c) protons and neutrons.

d) All of the above.

Ans: c)

2) The number of moles of solute present in 1kg of a solvent is called its-

a) Molality

b) Molarity

c) Formality.

d) Normality.

Ans: a)

3) The most electronagative element among the following is-

a) Sodium

b) bromine

c) Fluorine

c) Oxygen.

Ans: c)

4) The Metal used to recover copper from a solution of copper sulphate is-

a) Na

b) Ag

c) Hg

d) Fe

Ans: d)

5) The metallurgical process in which a metal is obtained in a fused state is called-

a) Smelting

b) roasting

c) calcinations

d) Froth flotation.

Ans: a)

6) The heat required to raise the temperature of body by 1 Kg is called-

a) Specific heat

b) Thermal heat

c) Water equivalent

d) None of the above.

7) The nuclear particles which are assumed to hold the nucleons together are-

a) Electrons

b) Positrons

c) Neutrons

d) Neutrons

e) Mesons

Ans:e)

8) The octane number of zero is assigned to -

a) 2- methyl octane.

b) iso-octane

c) n- heptane.

d) 3- methyl octane.

Ans: c)

9) The metal that used as a catalyst in the hydrogenation of oils -

a) Ni

b) Pb

c) Cu

d) Pt

Ans: a)

10) The monomer of polythene is-

a) Vinyl Chloride

b) ethylene

c) ethyl alcohol

d) None of the above.

Ans: b)

11) The luster of a metal is due to-

a) Its high density

b) Its high polishing

c) Its chemical

d) Presence of free electrons

Ans: d)

12) The most malleable metal is-

a) Platinum

b) Silver

c) Iron

d) Gold

Ans: d)

13) The oil used in the froth flotation process is-

a) coconut oil

b) olive oil

c) kerosene oil

d) pine oil.

Ans: d)

14) The gas used in the manufacture of vanaspati from vegetable oil is-

a) hydrogen

b) oxygen

c) nitrogen

d) carbon dioxide

Ans: a)

15) The first metal used by man was-

a) Iron

b) copper

c) gold

d) bronze

Ans: b)

16) The most electropositive elements among the following is-

a) Na

b) Ca

c) K

d) Cs

Ans: d)

17) The law which states that the amount of gas dissolved in a liquid is proportional to its partial pressure is -

a) Dalton's law

b) gay Lussac's law

c) Henry law's

d) Robert Boyel Law

Ans: c)

18) The most commonly used bleaching agent is-

a) alcohal

b) carbon dioxide

c) Chlorine

d) sodium chlorine

Ans: c)

19) The most abundant rare gas in the atmosphere is-

a) He

b) Ne

c) Ar

d) Xe

Ans: c)

20) What are the number of mole of CO2 which contains 16 g of oxygen?

a) 0.5 mole

b) 0.2 mole

c) 0.4 mole

d) 0.25 mole

Ans: a)

N>B: If you have any query about this GK, then please comment us in the given box below.





Download Shortcut Math Book PDF Nimeshe Anko by Chanchal Ghosh


Hello dear friends now I am going to share a best book by Chanchal Ghosh. You know Chanchal Ghosh. He is the writer of the book.Now you can find this book totally free to download. This book collected from the net and you can find this book on many website or blog. We not owner of this book or not scanned of this book just share tis book with the reader so that they could get a benefit with this book.

Nimeshe Anko or Quick Math in Bengali book is the best book in the market. From help of the book you can easily learn and solve any math for your competitive exam.

Download the book from the below link and share with your friends.

Collect the book Now-

Chanchal Ghoser Nimeshe Anko


Desclaimer: we are not owner of this book or not copy or scanned of this ebook. If you are owhisner or publisher of this book then mail us: freepdf7@gmail.com. We will remove the link as soon as possible. 

Saturday, May 26, 2018

Assam Literature and Culture GK MCQ with PDF

ASSAM GK
Q1. The Asam Sahitya Sabha was first founded in the year
(A) 1902 (B) 1912 (C) 1917 (D) 1921
Answer: (C) 1917
Q2. The first conference of Asam Sahitya Sabha was held at
(A) Kamrup (B) Sivasagar (C) Barpeta (D) Dhuburi
Answer: (B) Sivasagar
Q3. Who was the first President of Asam Sahitya Sabha
(A) Lakshminath Bezbaroa (B) Padmanath Gohain Baruah (C) Hemchandra Goswami (D) Rajanikanta Bordoloi
Answer: (B) Padmanath Gohain Baruah
Q4. The first Assamese film Joymoti was released in the year
(A) 1922 (B) 1935 (C) 1938 (D) 1942
Answer: (B) 1935
Q5. Which one is the first assamese novel
(A) Mirijiyori (B) Podum Kunwari (C) Bhanumati (D) Sudharmar Upakhyan
Answer: (C) Bhanumati
Q6. The state anthem O Mur Apunar Desh was first published in the magazine named
(A) Bahi (B) Jonaki (C) Surabhi (D) Jonbiri
Answer: (A) Bahi
Q7. The first Assamese magazine Orunodoi was published in the year
(A) 1836 (B) 1846 (C) 1872 (D) 1882
Answer: (B) 1846
Q8. The first Assamese to compile a dictionary named HemKosh is
(A) Dimbeswar Neog (B) Chandradhar Barua (C) Hemchandra Goswami (D) Hemchandra Barua
Answer: (D) Hemchandra Barua
Q9. Who is the first Assamese to received Jnanpith Award
(A) Indira Goswami (B) Birendra Kumar Bhattacharya (C) Bhupen Hazarika (D) Hemchandra Barua
Answer: (B) Birendra Kumar Bhattacharya
Q10. The first book to win Sahitya Akademi Award is
(A) Iyaruingam (B) Bonphool (C) Alakananda (D) Pita Putra
Answer: (B) Bonphool
Q11. Lakshminath Bezbaroa is honoured with 'Rasaraj' by Asam Sahitya Sabha in the year
(A) 1917 (B) 1922 (C) 1928 (D) 1931
Answer: (D) 1931
Q12. Namghosa was written by
(A) Sankardev (B) Madhabdev (C) Madhava Kandali (D) Naone of the above
Answer: (B) Madhabdev
Q13. Halodhia Choraye Baodhan Khai won the National Film Award for Best Feature Film in the year
(A) 1985 (B) 1988 (C) 1990 (D) 1991
Answer: (B) 1988

Checkout also: Assam GK for Competitive

Q14. The film Halodhia Choraye Baodhan Khai was directed by
(A) Bhabendra Nath Saikia (B) Jahnu Barua (C) Bhupen Hazarika (D) Manju Borah
Answer: (B) Jahnu Barua
Q15. Which language is used by Sankardev to written Borgeets
(A) Assamese (B) Sanskrit (C) Bengali (D) Brajavali
Answer: (D) Brajavali
Q16. Prachya Sasanavali was edited by
(A) Dr. Maheswar Neog (B) Dr. Birinchi Kumar Barua (C) Dr. surya Kumar Bhuyan (D) Alexander Mackenzie
Answer: (A) Dr. Maheswar Neog
Q17. The author of Asomiya Sahityar Buranji is
(A) Nathan Brown (B) Jatindranath Duara (C) Devendranath Bezbarua (D) Gunabhiram Barua
Answer: (C) Devendranath Bezbarua
Q18. The illustration work of the medieval Assamese text Hastividyarnava was done by (A) Suryakhari Daibaigya (B) Sukumar Borkaith (C) Dibar and Ddosai (D) Rama Saraswati
Answer: (B) Sukumar Borkaith
Q19. Who was the author of the book India against Itself
(A) Dr. Hiren Gohain (B) Dr. Mamani Roysom Goswami (C) Homen Borgohain (D) Dr. Sanjib Barua
Answer: (D) Dr. Sanjib Barua
Q20. In addition to Assamese, which other language from the State is included in the Eight Schedule of the Indian Constitution
(A) Mishing (B) Rabha (C) Tiwa (D) Bodo
Answer: (D) Bodo
Q21. Ali-Aai-Ligang is an agri-based festival celebrated by the
(A) Bodo (B) Khasis (C) Mising (D) Naga
Answer: (C) Mising
Q22. Me-Dum-Me-Phi festival is celebrated annually on
(A) 31st January (B) 31st July (C) 31st August (D) 31st December
Answer: (A) 31st January
Q23. Who directed the Assamese Film Shakuntala
(A) Bhabendra Nath Saikia (B) Dr Bhupen Hazarika (C) Bidyut chakraborty (D) Jyotiprasad Agarwala
Answer: (B) Dr Bhupen Hazarika
Q24. Which one was the second film directed by Jyotiprasad Agarwala
(A) Joymoti (B) Indramalati (C) Monumoti (D) Siraj
Answer: (B) Indramalati
Q25. Which one was the first Assamese film to won President's Silver Medal for Best Feature Film
(A) Puberun (B) Shakuntala (C) Maniram Devan (D) Ronga Police
Answer: (D) Ronga Police
Q26. In which year Assamese film Halodhia Choraye Baodhan Khai wins the Silver and Bronze Leopard Award in Locarno International Film Festival
(A) 1987 (B) 1988 (C) 1989 (D) 1990
Answer: (B) 1988
Q27. The first film directed by Jahnu Barua
(A) Firingoti (B) Papori (C) Aparoopa (D) Bonani
Answer: (C) Aparoopa
Q28. The book Mariam Astin Athaba Hira Barua is written by
(A) Hiren Gohain (B) Rita Chowdhury (C) Arupa Kalita Patinga (D) Rabindra Sarkar
Answer: (C) Arupa Kalita Patinga
Q29. Which Assamese film bagged the National Film Award for 2014
(A) Basundhara (B) Othello (C) Bandhon (D) Ajeyo
Answer: (D) Ajeyo
Q30. Which one is the first mobile theatre of Assam
(A) Natraj Theatre (B) Hangul Theatre (C) Kohinoor Theatre (D) Abahan Theatre
Answer: (C) Kohinoor Theatre
Q31. Sobha Brahma was associated with
(A) Theatre (B) Fine Arts (C) Music (D) Football
Answer: (B) Fine Arts
Q32. Who among the following is the first Assamese translator of the Ramayana
(A) Ram Saraswati (B) Madhab Kandali (C) Ananta kandali (D) Sankardeva
Answer: (B) Madhab Kandali
Q33. Who is the first Assamese woman to be awarded by the Sangeet Natak Akademi
(A) Sudakshina Sarma (B) Anupama Bhattacharya (C) Pratima Pandey Barua (D) Aaideo Handique
Answer: (C) Pratima Pandey Barua
Q34. The first novel by Rajanikanta Bordoloi was
(A) Nirmal Bhakat (B) Miri Jiyori (C) Manomoti (D) Donduadrah
Answer: (B) Miri Jiyori
Q35. Who wrote the book 'Bhakti Ratnavali'
(A) Sankardev (B) Madhava Kandali (C) Madhavdev (D) Hema Saraswati
Answer: (C) Madhavdev
Q36. Who is also known as the father of the Bhryamyman or Mobile Theatre of Assam
(A) Jyoti Prasad Agarwala (B) Achyut Lahkar (C) Ratan Lahkar (D) Bishnu Prasad Rabha
Answer: (B) Achyut Lahkar
Q37. Which singer is also popularly known as the King of Bihu
(A) Bhupen Hazarika (B) Khagen Mahanta (C) Zubeen Garg (D) Jayanta Hazarika
Answer: (B) Khagen Mahanta
Q38. Which one is the first film where Bhupen Hazarika sings as playback singer
(A) Jyotimoti (B) Siraj (C) Indramalati (D) Pioli Phukan
Answer: (C) Indramalati
Q39. Which Assamese poet is also known as Prem aru Rodalir Kobi
(A) Dimbeswar Neog (B) Amulya Barua (C) Nabakanta Barua (D) Hiren Bhattacharyya
Answer: (D) Hiren Bhattacharyya
Q40. In which year Mamoni Raisom Goswami win the Jnanpith Award
(A) 1998 (B) 2000 (C) 2001 (D) 2002
Answer: (B) 2000
Q41. Who had written the poetry anthology 'Alakananda'
(A) Nalini Bala Devi (B) Raghunath Choudhary (C) Nilamani Phookan (D) Hem Barua
Answer: (A) Nalini Bala Devi
Q42. Who was the first editor of the Assamese magazine 'Jonaki'
(A) Lakshminath Bezbaroa (B) Chandra Kumar Agarwala (C) Satyanath Bora (D) Ananda Chandra Agarwala
Answer: (B) Chandra Kumar Agarwala
Q43. In which year Assamese magazine 'Jonaki' was first published
(A) 1887 (B) 1889 (C) 1890 (D) 1896
Answer: (B) 1889
Q44. Who is also known as 'bihogi kobi'
(A) Dimbeswar Neog (B) Nalinidhar Bhattacharya (C) Raghunath Choudhary (D) Nilmoni Phukan
>Answer: (C) Raghunath Choudhary
Q45. The first Assamese romantic poem 'Bon Kunwori' was written by
(A) Dimbeswar Neog (B) Chandra Kumar Agarwala (C) Mahendranath Dekaphukan (D) Benudhar Rajkhowa
Answer: (B) Chandra Kumar Agarwala
Q46. Who was the first secretary of the Oxomiya Bhaxa Unnati Xadhini Xobha
(A) Benudhar Rajkhowa (B) Shivaram Sarma Bordoloi (C) Lakshiprasad Chaliha (D) Lakhyeswar Sarma
Answer: (B) Shivaram Sarma Bordoloi
Q47. The first modern Assamese theatre hall 'Baan theatre' established at Tezpur in the year
(A) 1899 (B) 1903 (C) 1906 (D) 1909
Answer: (C) 1906
Q48. Which Assamese writer is also known as 'Bakulbonor Kavi'
(A) Bishnuram Medhi (B) Binanda Chandra Barua (C) Anandaram Dhekial Phukan (D) Ananda Chandra Barua
Answer: (D) Ananda Chandra Barua
Q49. Who had wrtten the book named 'Prahlada charitra'
(A) Hema Saraswati (B) Harivara Vipra (C) Madhava Kandali (D) Kaviratna Saravati
Answer: (A) Hema Saraswati
Q50. Which Assamese poet had translated Valmiki Ramayana into Assamese verse 'Saptakanda Ramayana'
(A) Ananta Kandali (B) Madhava Kandali (C) Sankardeva (D) Kaviratna Saravati
Answer: (B) Madhava Kandali
Q51. Sankaradeva had established the first Naamghar at
(A) Narayanpur (B) Patbaushi (C) Bordowa (D) Majuli
Answer: (C) Bordowa
Q52. Who had established the 'Barpeta Satra' in Barpeta
(A) Sankardev (B) Madhabdev (C) Damodardev (D) Gopal Ata
Answer: (B) Madhabdev
Q53. Who had conferred Gopinath Bordoloi with the title Lokapriya
(A) Jairam Das Daulatram (B) Saiyid Fazal Ali (C) Vishnu Sahay (D) Braj Kumar Nehru
Answer: (A) Jairam Das Daulatram
Q54. Who was the first American missionary to compile a dictionary of the Assamese language
(A) Miles Bronson (B) Nathan Brown (C) Oliver Cutter (D) Alexander Duff
Answer: (A) Miles Bronson
Q55. Who is also known as 'Kala Guru' of Assam
(A) Parvati Prasad Baruva (B) Bishnu Prasad Rabha (C) Bhupen Hazarika (D) Jyoti Prasad Agarwala
Answer: (B) Bishnu Prasad Rabha
Q56. Who is also known as 'Geetikavi' of Assam
(A) Parvati Prasad Baruva (B) Pratima Barua Pandey (C) Bhupen Hazarika (D) Phani Sarma
Answer: (A) Parvati Prasad Baruva
Q57. Who was the founder editor of the Assamese magazine 'Prantik'
(A) Pradeep Baruah (B) Birendra Kumar Bhattacharya (C) Homen Borgohain (D) Bhabendra Nath Saikia
Answer: (D) Bhabendra Nath Saikia
Q58.Who is the writer of the novel 'Halodhiya Soraye Baudhan Khai'
(A) Homen Borgohain (B) Nirupama Borgohain (C) Mahim Bora (D) Rebati Mohan Dutta Choudhury
Answer: (A) Homen Borgohain
Q59. In which year, Bhupen Hazarika was elected the President of the Asam Sahitya Sabha
(A) 1988 (B) 1990 (C) 1993 (D) 1995
Answer: (C) 1993
Q60. Which one is the first film directed by Bhupen Hazarika
(A) Era Bator Sur (B) Shakuntala Sur (C) Chik Mik Bijuli (D) Pratidhwani
Answer: (A) Era Bator Sur
Q70. The first Assamese-language magazine Orunodoi was published from
(A) Kolkata (B) Guwahati (C) Sibsagar (D) Dibrugarh
Answer: (C) Sibsagar
Q71. In which year, the first Assamese novel Miri Jiyori was published
(A) 1888 (B) 1894 (C) 1901 (D) 1903
Answer: (B) 1894
Q72. Who was the creator of the imaginary character named 'Kripabor Borua'
(A) Lakshminath Bezbaroa (B) Devakanta Baruah (C) Hemchandra Goswami (D) Chandrakumar Agarwala
Answer: (A) Lakshminath Bezbaroa
Q73. Who was the second President of Assam Sahitya Sabha
(A) Kaliram Medhi (B) Chandradhar Barua (C) Amrit Bhushan Dev Adhikari (D) Rajanikanta Bordoloi
Answer: (B) Chandradhar Barua
Q74. In which year, Lakshminath Bezbaroa presided over the Assam Sahitya Sabha session (A) 1920 Tezpur (B) 1923 Jorhat (C) 1924 Guwahati (D) 1925 Nagaon
Answer: (C) 1924 Guwahati
Q75. In which year 'O Mur Apunar Desh' was officially adopted as the Assam's state song (A) 1927 (B) 1934 (C) 1942 (D) 1950
Answer: (A) 1927
Q76. Under whose guidance the Vrindavani vastra was woven by Assamese weavers
(A) Sankardeva (B) Madhvadeva (C) Chilarai (D) Rudra Singha
Answer: (A) Sankardeva
Q78. Which one is first Assamese colour film (A) Bhaity (B) Khoj (C) Aranya (D) Uttaran Answer: (A) Bhaity
Q79. Who is the first Assamese recipient of Sahitya Akademi Award (A) Birendra Kumar Bhattacharya (B) Birinchi Kumar Barua (C) Jatindranath Dowara (D) Nalinibala Devi Answer: (C) Jatindranath Dowara
Q80. Which one is the first Assamese novel to win the Sahitya Akademi Award (A) Iyaruingam (B) Aghari Atmar Kahini (C) Koka Deutar har (D) Pita Putra
Answer: (A) Iyaruingam
Q81. Who is the writter of the poetry book Bon Phul (A) Ambikagiri Raichoudhury (B) Nalinibala Devi (C) Jatindranath Dowara (D) Saurabh Kumar Chaliha
Answer: (C) Jatindranath Dowara
Q82. Who is the writter of the novel Mamare Dhara Tarowal Aru Dukhan Upanyasa
(A) Anand Chandra Barua (B) Homen Borgohain (C) Bhabendra Nath Saikia (D) Mamoni Roysom Goswami
Answer: (D) Mamoni Roysom Goswami

Download this GK Question and Answer PDF, Click Here

You can also read: Assam History GK Question and Answer


West Bengal Madhyamik Life Science Question and Answer | Chapter 3

এখানে পশ্চিমবঙ্গের মাধ্যমিক শিক্ষার্থীদের জন্য জীবনবিজ্ঞান ও পরিবেশ ভাবনা পাঠ্যাংশের অন্তর্গত তৃতীয় অধ্যায় - ''বংশগতি এবং কয়েকটি জিনগত সাধারণ রোগ'' থেকে কিছু প্রশ্ন ও উত্তর তৈরি করে দেওয়া হল। আশাকরি প্রশ্ন ও উত্তরগুলি মাধ্যমিক পরীক্ষা-প্রস্তুতিতে কিছুটা সহায়তা করবে।
অতিসংক্ষিপ্ত উত্তরভিত্তিক প্রশ্ন(VSA):

১) বংশগতির জনক কে?

উঃ গ্রেগর জোহান মেন্ডেল।

২) জিন শব্দটি কে প্রথম প্রবর্তন করেন?

উঃ বিজ্ঞানী জোহানসেন।

৩) কে সর্বপ্রথম ক্রোমোজোম নামকরণ করেন?

উঃ বিজ্ঞানী ওয়ালডেয়ার।

৪) জিন কী?

উঃ বংশগতির ধারক ও বাহক।

৫) ক্রোমোজোমের যে নির্দিষ্ট স্থানে জিন অবস্থান করে তাকে ঔ জিনের কী বলে?

উঃ লোকাস বলে।

৬) মানুষের স্বাভাবিক দেহকোশে ক্রোমোজোম সংখ্যা কয়টি?

উঃ ২৩ জোড়া বা ৪৬টি।

৭)  পুত্র বা কন্যা সন্তান সৃষ্টিতে কার ভূমিকা বেশি?

উঃ পিতার।

৮)  একটি বংশগত রোগের নাম বল?

উঃ থ্যালাসেমিয়া।

৯) একটি অটোজোমাল জিন দ্বারা বাহিত রোগের নাম লেখো।

উঃ থ্যালাসেমিয়া।

১০) বর্ণান্ধতার জন্য দায়ী জিনটির নাম লেখো।

ঊঃ প্রচ্ছন্নধর্মী ও সেক্স লিংকড জিন।

১১) বিজ্ঞানী মেন্ডেল তাঁর বংশগতি পরীক্ষার জন্য কোন জীবকে নির্বাচন করেন?

উঃ মটর।

১২) কত খ্রীস্টাব্দে মেন্ডেল বংশগতি সংক্রান্ত সূত্রগুলি প্রকাশ করেন?

উঃ ১৮৬৬ খ্রীস্টাব্দে।

১৩) মিউটেশন তত্ত্বের প্রবক্তা কে?

উঃ হুগো দ্য ভ্রিস।

১৪) বিজ্ঞানী মেন্ডেল জিনকে কী নামে অভিহিত করেছিলেন?

উঃ ফ্যাক্টর।

১৫) মিউটেশনের ফলে সৃষ্ট নতুন ফিনোটাইপকে কী বলা হয়?

উঃ মিউট্যান্ট বলে।

১৬) জীবের কোন চারিত্রিক বৈশিষ্ট্যের বাহ্যিক প্রকাশকে কী বলে?

উঃ ফিনোটাইপ বলে।

১৭) সংকরায়ণ কাকে বলে?

উঃ কোন নির্দিষ্ট চরিত্রের সাপেক্ষে পরস্পর বিপরীত বৈশিষ্ট্য সম্পন্ন একই প্রজাতিভুক্ত দুটি জীবের মিলনকে সংকরায়ণ বলে।

১৮) একজোড়া পরস্পর বিপরীত বৈশিষ্ট্যসম্পন্ন দুটি বিশুদ্ধ জীবের মধ্যে সংকরায়ণ ঘটানোর পদ্ধতিকে কী বলে?

উঃ একসংকর জনন।

১৯) মেন্ডেলের একসংকর জননের F2 জনুতে ফিনোটাইপিক অনুপাত কত ছিলো?

উঃ 3:1

২০) মেন্ডেলের একসংকর জননের F2 জনুতে জিনোটাইপিক অনুপাত কত ছিলো?

উঃ 1:2:1

২১) মানুষের দেহকোশে অটোজোম-এর সংখ্যা কয়টি?

উঃ ২২ জোড়া বা ৪৪টি।

২২) পিতা তার পুত্র সন্তানকে কোন প্রকৃতির গ্যামেট প্রদান করেন?

উঃ Y প্রকৃতির।

২৩) থ্যালাসেমিয়া রোগটি কোন জিনের প্রভাবে ঘটে?

উঃ প্রচ্ছন্ন মিউট্যান্ট জিনের প্রভাবে ঘটে।

২৪) হিমোফিলিয়ার ক্ষেত্রে দায়ী জিনটির নাম লেখো?

উঃ x-ক্রোমোজোমস্থিত প্রচ্ছন্ন জিন।

২৫) পপুলেশনে কোন লিঙ্গের ব্যক্তি বর্ণান্ধতা রোগে বেশি আক্রান্ত হন?

উঃ পুরুষেরা।

Checkout Also: WBBSE Life Science Question and Answer in Bengali from Test Paper

শূন্যস্থান পূরণ করোঃ

১) ক্রোমোজোমে অ্যালিলের অবস্থান বিন্দুকে ----বলে।

উঃ লোকাস।

২) মানুষের দেহকোশে ২২ জোড়া ......থাকে।

উঃ অটোজোম থাকে।

৩) বর্ণান্ধতা রোগের জিনটি ..................ক্রোমোজোমে থাকে।

উঃ X ক্রোমোজোমে।

৪) উভলিঙ্গ ফুল থেকে অপরিণত অবস্থায় পুংকেশরের অপসারণকে ..................বলে।

উঃ ইমাসকুলেশন।

৫) হেটেরোজাইগোট থেকে সৃষ্ট জীবকে......... বলে।

উঃ হেটেরোজাইগাস।

সংক্ষিপ্ত উত্তরভিত্তিক প্রশ্ন(SA):

১) বংশগতির সংজ্ঞা
দাও।

উঃ যে প্রক্রিয়ায় পিতা-মাতার চারিত্রিক বৈশিষ্ট্য সন্তান-সন্ততির দেহে বংশপরম্পরায় সঞ্চারিত হয়, তাকে বংশগতি বলে ।

২) অ্যালিল কী?

উঃ সমসংস্থ ক্রোমোজোমের নির্দিষ্ট বিন্দুতে অবস্থিত বিপরীত বৈশিষ্ট্য নিয়ন্ত্রক উপাদানের এক-একটিকে অ্যালিল বাঅ্যালিলোমর্ফ বলে ।  যেমন লম্বা-বেঁটে, সাদা-কালো ইত্যাদি জোড়া জোড়া বিপরীত বৈশিষ্ট্য নির্ধারণকারী জিন-যুগলের প্রত্যেকটিকে অ্যালিলবলে ।

৩) ফিনোটাইপ ও জিনোটাইপ কাকে বলে?

উঃ  কোনো জীবের বৈশিষ্ট্যগুলির বাহ্যিক প্রকাশ ওই জীবের ফেনোটাইপ বলে । আবার জীবের জিনের গঠন বা জিন-সংযুক্তির দ্বারা নির্ধারিত বৈশিষ্ট্যকে ওই জীবের জেনোটাইপ বলে ।

৪) মেন্ডেলের পৃথকীভবনের সূত্রটি লেখো।

উঃ  পৃথকীভবনের সূত্র:- প্রথম অপত্য জনুতে উদ্ভুত সংকর জীবের মধ্যে সঞ্চারিত জনিতৃ জনুর বিপরীতধর্মী বৈশিষ্ট্যগুলির মিশ্রণ ঘটে না; উপরন্তু সংকর জীবগুলির মধ্যে গ্যামেট গঠনকালে প্রতিটি বৈশিষ্ট্য নির্ধারক অ্যালিল দুটি পরস্পর থেকে পৃথক হয়ে যায় । এই সূত্রটি ‘পৃথকীভবনের সূত্র’ বা ‘পৃথকীকরণের সূত্র’ নামে পরিচিত । এটি মেন্ডেলের প্রথম সূত্র।

৫) মেন্ডেল তাঁর পরীক্ষার জন্য মটর গাছ নির্বাচন করেছিলেন কেনো?

উঃ

ক) মটর গাছ দ্রুত বংশবিস্তারে সক্ষম, তাই অল্প সময়ের মধ্যে বংশানুক্রম কয়েকপুরুষ ধরে পরীক্ষা-নিরীক্ষা করা সম্ভব ।

খ)  মটর ফুল উভলিঙ্গ হওয়ায় মটর গাছে স্ব-পরাগযোগ ঘটানো সম্ভব ।

গ) মটর গাছ স্ব-পরাগী হওয়ায় বাইরে থেকে আসা অন্য কোনো চারিত্রিক বৈশিষ্ট্য মিশে যাওয়ার সম্ভাবনা খুবই কম ।

ঘ) মটর গাছের মধ্যে অনেক রকমের বিপরীত বৈশিষ্ট্যের সমন্বয় ঘটতে দেখা যায়, অর্থাৎ মটর গাছের মধ্যে বহু প্রকার দেখা যায় ।

ঙ) মটর গাছ বংশপরম্পরায় নির্দিষ্ট চারিত্রিক বৈশিষ্ট্যসম্পন্ন খাঁটি অপত্য গাছ উত্পাদনে সক্ষম ।

চ)  সংকর গাছগুলি জননক্ষম হওয়ায় নিয়মিতভাবে বংশবৃদ্ধি করতে পারে ।

Download the Question and Answer as PDF, Click here

Friday, May 25, 2018

2019 Madhyamik Life Science Short Question and Answer

১) জনন কাকে বলে?

উঃ যে পদ্ধতিতে একটি জীব থেকে সম আকৃতি ও সমসত্তাবিশিষ্ট এক বা একাধিক অপত্য জীবের আবির্ভাব ঘটে এবং পৃথিবীতে প্রজাতির ধারাবাহিকতা ও অস্তিস্ত্ব বজায় থাকে তাকে জনন বলে।

২) জনন কত প্রকার ও কি কি?

উঃ জনন চার প্রকার, যথা- অঙ্গজ বংশবিস্তার, অযৌন জনন, যৌন জনন এবং অপুংজনি।

৩) অঙ্গজ জনন কাকে বলে উদাহরণ দাও।

উঃ  যে জনন প্রক্রিয়ায় পরিণত জনিতৃ জীবের কোন অঙ্গ বা অংশবিশেষ পৃথক হয়ে কোশবিভাজনের মাধ্যমে অপত্য জীব সৃষ্টি করে তাকে অঙ্গজ জনন বলে। উদা- গোলাপ, ডালিয়া, জুঁই , বেলা ইত্যাদি।

৪) অযৌন জনন কাকে বলে উদাহরণ দাও।

যে জনন প্রক্রিয়ায় গ্যামেটের মিলন ছাড়াই একটি জনিতৃ জীব থেকে দেহকোষের বিভাজনের মাধ্যমে বা রেণুর সাহায্যে অপত্য জীব তৈরি হয়, তাকে অযৌন জনন বলে।

৫)  অপুংজনি কাকে বলে উদাহরণ দাও।

উঃ অনিষিক্ত ডিম্বাণু থেকে ভ্রূণ ও অপত্য জীব সৃষ্টির প্রক্রিয়াকে অপুংজনি বলে। উদা- মৌমাছি, অ্যাফিড ইত্যাদি প্রাণী এবং স্পাইরোগাইরা, মিউকর ইত্যাদি উদ্ভিদে অপুংজনি পরিলক্ষিত হয়।

৬) অযৌন জনন কাকে বলে উদাহরণ দাও।

উঃ

৭) জনুক্রম কাকে বলে?

উঃ জীবের জীবনচক্রে ডিপ্লয়েড(2n) ও হ্যাপ্লয়েড জনুর পর্যায়ক্রমিক আবর্তনকে জনুক্রম বলে।

8) একটি আদর্শ ফুলের কয়টি অংশ থাকে ও কি কি?

উঃ একটি আদর্শ ফুলের চারটি স্তবক থাকে। যথা- বৃতি, দলমন্ডল, পুংকেশর ও গর্ভকেশর।

৫) স্বপরাগযোগ কাকে বলে উদাহরণ দাও।

উঃ  যে পরাগযোগে একই ফুলের পরাগধানী থেকে পরাগরেণু ওই ফুলের বা ওই উদ্ভিদের অন্য ফুলের গর্ভমুন্ডে স্থানান্তরিত হয়, তাকে স্বপরাগযোগ বলে। উদা- সন্ধ্যামালতী, রঙ্গন, দোপাটি ইত্যাদি উদ্ভিদে স্বপরাগযোগ দেখা যায়।

৬) ইতর পরাগযোগ কাকে বলে উদাহরণ দাও।

উঃ যে পরাগযোগে একটি উদ্ভিদের ফুলের পরাগরেণু অন্য একটি সমপ্রজাতির উদ্ভিদের ফুলের পরাগরেণু অন্য একটি সমপ্রজাতির উদ্ভিদের ফুলের গর্ভমুন্ডে স্থানান্তরিত হয়, তাকে ইতর পরাগযোগ বলে। উদা- সূর্যমুখী, ঘেঁটু , আকন্দ ইত্যাদি উদ্ভিদ।

৭) নিষেক কাকে বলে?

উঃ পুংগ্যামেট ও স্ত্রী গ্যামেটের মিলনকে নিষেক বলে।

৮) মানব বিকাশের কয়টি দশা ও কি কি?

উঃ মানব বিকাশের পাচটি দশা। যথা- সদ্যোজাত, শৈশব, বয়সন্ধি, পরিণত দশা এবং অন্তিম পরিণতি দশা বা বার্ধক্য।

৯) মানব বিকাশের বয়সন্ধিকালের সময়কাল কত?

উঃ ১১ থেকে ১৮ বছর।

১০) মানব বিকাশের শৈশব দশার সময়কাল কত?

উঃ  ২ থেকে ১১ বছর।

১১) একটি বায়ুপরাগী উদ্ভিদের উদাহরণ দাও।

উঃ ধান, গম, ভুট্টা ইত্যাদি।

১২) একটি জলপরাগী উদ্ভিদের উদাহরণ দাও।

উঃ পাতাঝাজি, পাতাশ্যাওলা।

১৩) একটি পতঙ্গ পরাগী উদ্ভিদের উদাহরণ দাও।

উঃ আম, পদ্ম, অতসী, জবা, অর্কিড, সূর্যমুখী ইত্যাদি।

১৪) একটি পক্ষী পরাগী উদ্ভিদের উদাহরণ দাও।

উঃ শিমুল, পলাশ, মাদার ইত্যাদি।

১৫)  বহিনিষেক সম্পন্নকারী একটি প্রাণীর নাম লেখো।

উঃ মাছ।

১৬) পাতার মাধ্যমে বংশবিস্তার করে এমন একটি উদ্ভিদের নাম লেখো।

উঃ পাথরকুচি|

Download this Question Answer as PDF from here: Click Now







2019 Madhyamik Physical Science Question Answer | Chapter 6

এখানে মাধ্যমিক ভৌতবিজ্ঞানের(নতুন সিলেবাস) ষষ্ঠ অধ্যায়ঃ চলতড়িৎ থেকে এবং পশ্চিমবঙ্গ মাধ্যমিক মধ্যশিক্ষা পর্ষদের Madhyamik Test Papers থেকে নেওয়া কিছু প্রশ্নের উত্তর তৈরি করে দেওয়া হল যা পশ্চিমবঙ্গের সকল মাধ্যমিক পরীক্ষার্থীদের ভীষণ কাজে ্লাগবে।
অতি-সংক্ষিপ্ত উত্তরভিত্তিক প্রশ্নাবলী(VSA):

১) তড়িতাধানের এস আই এককটি লেখো।

উঃ কুলম্ব।

২) তড়িৎবিভবের এস আই ও ব্যবহারিক এককটি লেখো।

উঃ ভোল্ট।

৩) তড়িৎচ্চালক বলের এস আই ও ব্যবহারিক লেখো।

উঃ ভোল্ট।

৪) তড়িৎপ্রবাহমাত্রার এস আই ও ব্যবহারিক একক লেখো।

উঃ অ্যাম্পিয়ার।

৫) রোধের এস আই ও ব্যবহারিক এককটি লেখো।

উঃ ওহম।

৬) ফিউজ তারকে বর্তনীর কোন সমবায়ের সঙ্গে যুক্ত হয়?

উঃ শ্রেণি সমবায়ে।

৭) ফিউজ তারের বৈশিষ্ট্য কি?

উঃ রোধাঙ্ক উচ্চমানের এবং গলনাঙ্ক কম।

৮) বৈদ্যুতিক ইস্ত্রির কুন্ডলী কোন ধাতু দিয়ে তৈরি?

উঃ নাইক্রোম তার।

৯) বৈদ্যুতিক বাতির ফিলামেন্ট কোন ধাতু দিয়ে তৈরি?

উঃ উলফ্রেমাইট নামে সংকর ধাতু দিয়ে তৈরি।

১০) ডায়নামোতে কোন শক্তি থেকে কোন শক্তিতে রুপান্তর ঘটে?

উঃ যান্ত্রিক শক্তি থেকে তড়িৎ শক্তি।

১১) BOT এর পুরো নাম লেখ।

উঃ বোর্ড অফ ট্রেড ইউনিট।(Board of Trade Unit).

১২) বার্লোচক্রে কোন শক্তি কোন শক্তিতে রুপান্তরিত হয়?

উঃ তড়িৎশক্তি যান্ত্রিকশক্তি তথা গতিওশক্তিতে রুপান্তরিত হয়।

দীর্ঘ উত্তরভিত্তিক প্রশ্নাবলী(LA):

১) তড়িৎ প্রবাহের তাপীয় ফল সংক্রান্ত জুলের সূত্রটি লেখ।
উঃ

২) ফিউজ তারের কার্যনীতি লেখ।

উঃ ফিউজ তারের গলনাঙ্ক কম হওয়ায় একটি নির্দিষ্ট সীমা পর্যন্ত তড়িৎপ্রবাহ বহনে সক্ষম হয়। কোন কারণে বৈদ্যুতিক লাইনে তড়িৎপ্রবাহ খুব বেড়ে গেলে বা শর্ট সার্কিট হলে ফিউজ তারের মধ্য দিয়ে প্রবাহমাত্রা সীমা অতিক্রম করে, ফলে প্রচুর তাপ উৎপন্ন হয় এবং সেই তাপে ফিউজ তার গলে গিয়ে ঔই লাইনের সংযোগ বিচ্ছন্ন করে। ফলে আগুন ধরে দুর্ঘটনা ঘটার সম্ভাবনা কম থাকে।

৩) পরিবাহীর রোধ কোন কোন বিষয়ের উপর নির্ভর করে?

উঃ

কোনো পরিবাহীর রোধ চারটি বিষয়ের ওপর নির্ভর করে। যথা:

ক) পরিবাহীর  দৈর্ঘ্য

খ)  পরিবাহীর প্রস্থচ্ছেদের ক্ষেত্রফল:

গ)  পরিবাহীর উপাদান ও

ঘ) পরিবাহীর তাপমাত্রা।

৪) তড়িৎচ্চালক বল ও বিভবপ্রভেদের মধ্যে পার্থক্য লেখ।

উঃ

Thursday, May 24, 2018

Assam History GK Question and Answer


Assam General Knowledge Question and Answer:


Q1. In Ancient times, Assam is also known by the name of
(A) Koliabor (B) Guwahati (C) Pragjyotishpur (D) Charaideo
Answer: (C) Pragjyotishpur
Q2. In which year, the capital of Assam shifted from Shillong to Dispur
(A) 1950 (B) 1955 (C) 1971 (D) 1973
Answer: (D) 1973
Q3. Who was the first Chief Minister of Assam
(A) Bishnuram Medhi (B) Tarun Ram Phukan (C) Gopinath Bordoloi (D) None of the Above
Answer: (C) Gopinath Bordoloi
Q4. Srimanta Sankardev was born in the year
(A) 1352 (B) 1432 (C) 1449 (D) 1465
Answer: (C) 1449
Q5. Who was the last king of Ahom kingdom in Assam
(A) Gobar Roja (B) Sutanphaa (C) Purandar Singha (D) Jogeswar Singha
Answer: (C) Purandar Singha
Q6. The Treaty of Yandabo was signed in the year
(A) 1802 (B) 1826 (C) 1830 (D) 1832
Answer: (B) 1826
Q7. Hiuen Tsang visited Assam during the reign of
(A) Pushya Varman (B) Mahendra Varman (C) Bhaskar Varman (D) Brahma Pala
Answer: (C) Bhaskar Varman
Q8. In which year, Sukapha established Ahom Kingdom in Charaideo
(A) 1253 (B) 1272 (C) 1296 (D) 1309
Answer: (A) 1253
Q9. The war of Saraighat was fought between Ahom and Mughal in the year
(A) 1652 (B) 1667 (C) 1670 (D) 1671
Answer: (D) 1671
Q10. Mahatma Gandhi first visited Assam in the year
(A) 1918 (B) 1919 (C) 1920 (D) 1921
Answer: (D) 1921
Q11. The Guwahati Tea Auction Centre was established in the year
(A) 1970 (B) 1972 (C) 1975 (D) 1977
Answer: (A) 1970
Q12. Guwahati University was established in the year
(A) 1935 (B) 1942 (C) 1948 (D) 1950
Answer: (C) 1948
Q14. Who was the first vice-chancellor of Guwahati University
(A) Krishna Kanta Handique (B) Hemchandra Goswami (C) Padmanath Gohain Baruah (D) Rajanikanta Bordoloi
Answer: (A) Krishna Kanta Handique
Q15. When the uprising of Patharughat took place
(A) 1857 (B) 1864 (C) 1889 (D) 1894
Answer: (D) 1894
Q16. Who was the President of the Swaraj Party in Assam during freedom movement
(A) Bishnuram Medhi (B) Gopinath Bordoloi (C) Tarun Ram Phookan (D) Maniram Dewan
Answer: (C) Tarun Ram Phookan
Q17. The Ahom Kingdom was established in the year
(A) 1216 (B) 1228 (C) 1256 (D) 1272
Answer: (B) 1228
Q18. The Shiv dol was constructed during the reign of
(A) Pramatta Singha (B) Rudra Singha (C) Purandar Singha (D) Siba Singha
Answer: (D) Siba Singha
Q19. The Asssam Public Service Commission (APSC) Regulation was promulgated in exercise of the powers
(A) 1947 (B) 1950 (C) 1951 (D) 1960
Answer: (C) 1951
Q20. Sadiya Khowa Gohain was a
(A) Jamindar (B) King (C) Frontier Officer (D) Naval Commander
Answer: (D) Naval Commander
Q21. Which king is also known by the nickednamed as Bhagaraja
(A) Sutiyampha (B) Sutamla (C) Surampha (D) Sunyatpha
Answer: (C) Surampha
Q22. During freedom struggle, the Mrityu Bahini was formed by
(A) Chandraprabha Saikiani (B) Pushpalata Das (C) Rani Gaidinlieu (D) Kanaklata Barua
Answer: (B) Pushpalata Das
Q23.Rang Ghar was constructed during the reign of
(A) Rudra Singha (B) Rajeswar Singha (C) Pramatta Singha (D) Siv Singha
Answer: (C) Pramatta Singha
Q24. When was Assam Provincial Congress Committee formed
(A) 1920 (B) 1921 (C) 1922 (D) 1923
Answer: (B) 1921
Q25. The Assam region was separated from the Bengal Presidency in
(A) 1874 (B) 1889 (C) 1861 (D) 1826
Answer: (A) 1874
Q26. The Gohain Kamal Ali road was constructed during the reign of
(A) Nara Narayan (B) Parikshit Narayan (C) Viswa Singha (D) Raghu Dev
Answer: (A) Nara Narayan
Q27. The first Ahom Monarch to assume the Hindu title Swarganarayan was
(A) Siva Singha (B) Pratap Singha (C) Jayadhwaj Singha (D) Suhungmung
Answer: (D) Suhungmung
Q28. The first rebellion against the British rule in Assam in 1828 was led by
(A) Piyali Phukan (B) Maniram Dewan (C) Gomdhar Knowar (D) Piyali Baruah
Answer: (C) Gomdhar Knowar
Q29. The Dhodar Ali is constructed during the reign of
(A) Rudra Singha (B) Gadadhar Singha (C) Pramatta Singha (D) Siva Singha
Answer: (B) Gadadhar Singha
Q30. The Jaysagar Tank was excavated under the reign of which of the following Kings
(A) Rudra Singha (B) Gadadhar Singha (C) Siva Singha (D) Rajeswar Singha
Answer: (A) Rudra Singha
Q31. The district which was separated from Assam and was given to East Pakistan in the year 1947 was
(A) Khulna (B) Sylhet (C) Chittagong (D) Sholashahar
Answer: (B) Sylhet
Q32. Kamakhya Temple was rebuilt by which one of the following Koch King
(A) Biswa Singha (B) Raghu Deva (C) Naranarayan (D) Prananarayan
Answer: (C) Naranarayan
Q33. Kanaklata Barua became a martyr of which one of the following national movements
(A) Non-Cooperation Movement (B) Quit India Movement (C) Civil Disobedience Movement (D) Swadeshi Movement
Answer: (B) Quit India Movement
Q34. Which one was the first capital of Ahom Kingdom in Assam
(A) Garhgaon (B) Charaideo (C) Jorhat (D) Sivsagar
Answer: (B) Charaideo
Q35. Who was the first martyr of 1942 Revolution in Assam
(A) Kanaklata Barua (B) Kamala Miri (C) Kushal Konwar (D) Maniram Dewan
Answer: (A) Kanaklata Barua
Q36. The Treaty of Yandaboo signed between East India Company and which one of the following
(A) Ahom King (B) King of Burma (C) Kachari King (D) Chutiya King
Answer: (B) King of Burma
Q37. The first Peasant Uprising against the British was known as
(A) Phulaguri Dhawa (B) Patharughat Raijmel (C) Battle of Itakhuli (D) None of the above
Answer: (A) Phulaguri Dhawa
Q38. The first phase of Moamoria Rebellion was started in
(A) 1749 (B) 1759 (C) 1769 (D) 1779
Answer: (C) 1769
Q39. In which year Gopinath Bordoloi was arrested for taking part in the freedom movement
(A) 1915 (B) 1918 (C) 1920 (D) 1922
Answer: (D) 1922
Q40. The Phulaguri uprising was take place
(A) 1848 (B) 1852 (C) 1861 (D) 1869
Answer: (C) 1861
Q41. Who among the following from Assam joined the famous Dandi March
(A) Nabin Chandra Bordoloi (B) Tarunram Phukan (C) Kuladhar Saikia (D) Liladhar Baruah
Answer: (D) Liladhar Baruah
Q42. The historic Assam Accord was signed on
(A) 15th August, 1985 (B) 26th Janury, 1986 (C) 15th August, 1986 (D) 15th August, 1990
Answer: (A) 15th August, 1985
Q43. During which Ahom King reign, the Saraighat battle was ended with decisive win over Mughal
(A) Chakradhwaj Singha (B) Udayaditya Singha (C) Jayadhwaj Singha (D) Pratap Singha
Answer: (B) Udayaditya Singha
Q44. Which Ahom king created the 'Borbarua' and 'Borphukan' post
(A) Pratap Singha (B) Dihingia Raja (C) Rajeswar Singha (D) Lakshmi Singha
Answer: (A) Pratap Singha
Q45. Which one is the only Assamese who represented India in the First Round Table Conference held at London in 1930
(A) Chandradhar Barua (B) Tarun Ram Phukan (C) Gopinath Bordoloi (D) Krishna Nath Sarmah
Answer: (A) Chandradhar Barua
Q46. Which Swargadeo shifted the capital of the Ahom Kingdom from Garhgaon to Rangpur
(A) Gadadhar Singha (B) Sukhrangpha (C) Siva Singha (D) Rudra Singha
Answer: (D) Rudra Singha
Q47. Who had discovered
Tea plants in Assam in the year 1823
(A) Raymond W. Beaver (B) Nathan Brown (C) Oliver Thomas Cutter (D) Robert Bruce
Answer: (D) Robert Bruce
Q48. Which Ahom queen built the Sivadol in Sivasagar
(A) Mula Gabharu (B) Ambika Kunwori (C) Phuleswari (D) Kuranganayan
Answer: (C) Phuleswari
Q49. The Namdang Stone Bridge was constructed during the reign of Ahom king
(A) Lakshmi Singha (B) Siva Singha (C) Gadadhar Singha (D) Rudra Singha
Answer: (D) Rudra Singha
Q50. Which Ahom king had the shortest reign of 21 days only
(A) Gobar Roja (B) Samaguria Rojaa (C) Parvatia Rojaa (D) Jogeswar Singha
Answer: (B) Samaguria Rojaa
Q51. Who was the greatest king of the Pala Dynasty of Kamarupa
(a) Dharmapala (b) Gopala (c) Jaypala (d) Ratnapala
Answer: (a) Dharmapala
Q52. Name the Mughal General who took possession of the Ahom Capital Gahrgaon in 1662
(a) Murshid Quli Khan (b) Islam Khan (c) Shaista Khan (d) Mir Jumla
Answer: (d) Mir Jumla
Q53. Who was the central figure of the Revolt of 1857 in Assam (a) Kandarpeswar Singha (b) Maniram Dewan (c) Piyali Barua (d) Bahadur Gaoburah
Answer: (b) Maniram Dewan
Q54. What was the capital of the Province 'Eastern Bengal and Assam'
(a) Shillong (b) Rangpur (c) Chittagong (d) Dacca
Answer: (d) Dacca
Q55. Who had established the Varman dynasty in Assam
(A) Pushya Varman (B) Samudra Varman (C) Mahendra Varman (D) Bhuti Varman
Answer: (A) Pushya Varman
Q56. Which Ahom king is also known as 'Bamuni Konwar'
(A) Sutuphaa (B) Sudangphaa (C) Susenphaa (D) Suphakphaa
Answer: (B) Sudangphaa
Q57. During whose regin, chinese traveler Hsuan-tsang visited Assam
(A) Nara Narayan (B) Bhaskar Varman (C) Susthita Varman (D) Rudra Singha
Answer: (B) Bhaskar Varman
Q58. The Moamoria Rebellion started during the reign of
(A) Kamaleswar Singha (B) Siva Singha (C) Lakshmi Singha (D) Prataap Singha
Answer: (C) Lakshmi Singha
Q59. The Itakhulir Rann was fought against Mughal during the reign of (A) Siba Singha (B) Rudra Singha (C) Gadadhar Singha (D) Pramatta Singha
Answer: (C) Gadadhar Singha
Q60. In which year, the capital of Assam shifted from Shillong to Dispur
(A) 1950 (B) 1955 (C) 1971 (D) 1973
Answer: (D) 1973

Checkout Also: Assam Literature and Culture GK MCQ

You might also like: Assam GK for Competitive Exam

If you have any query about this GK, please comment us in the comment box below.

Assam GK for Competitive Exam MCQ

Assam GK Preparation:

Description: 2011

Approximate Population:  3.12 Crores

Actual Population:
31,205,576
Male:
15,939,443
Female:
15,266,133
Population Growth:
17.07%
Sex Ratio:
958
Child Sex Ratio:
962
Density/km2:
398
Area(Km2):
78,438
Literacy:
72.19 %
Male Literacy:
77.85 %

General Knowledge Question and Answer of Assam: Multiple Choice Question(MCQ)

Q1. The Abhiruchi Sports Day is celebrated on
(A) January 13th (B) August 12th (C) August 30th (D) September 3rd
Answer: (D) September 3rd
Q2. Bhogeswar Baruah wins a medal in the ________ Asian Games
(A) 1962 (B) 1966 (C) 1978 (D) 1972
Answer: (B) 1966
Q3. Who is the first barrister of Assam
(A) Haliram Deka (B) Pranab kumar Borooah (C) Anundoram Borooah (D) Parul Das
Answer: (C) Anundoram Borooah
Q4. In which year, National Games was held in Assam
(A) 2002 (B) 2004 (C) 2005 (D) 2007
Answer: (D) 2007
Q5. Which town is also known as the Manchester of Assam
(A) Jorhat (B) Sualkuchi (C) Diphu (D) Digboi
Answer: (B) Sualkuchi
Q6. The Brahmaputra Cracker and Polymer Limited Industry is located at
(A) Makum (B) Mariani (C) Lepetkata (D) Nagaon
Answer: (C) Lepetkata
Q7. Which city of Assam has the largest dry fish market of Asia
(A) Tangla (B) Jagirod (C) Dhuburi (D) Tinsukia
Answer: (B) Jagirod
Q8. Total number of Parliamentary constituency in Assam
(A) 12 (B) 13 (C) 14 (D) 16
Answer: (C) 14
Q9. The terracotta industry is located in
(A) Dhubri (B) Karimganj (C) Goalpara (D) Dhemaji
Answer: (A) Dhubri
Q10. The first stadium of Assam was built in
(A) Jorhat (B) Golaghat (C) Sibsagar (D) Dhemaji
Answer: (A) Jorhat
Q11. The rank of Assam in literacy among the States of India is
(A) 9th (B) 12th (C) 16th (D) 26th
Answer: (D) 26th
Q12. When Bhupen Hazarika had been awarded with Dadasaheb Phalke Award
(A) 1990 (B) 1992 (C) 1993 (D) 1997
Answer: (B) 1992
Q13. Assam Police Day observed on
(A) 13th January (B) 4th April (C) 8th September (D) 1st October
Answer: (D) 1st October
Q14. In which year was the Bodo Sahitya Shabha founded
(A) 1952 (B) 1956 (C) 1959 (D) 1978
Answer: (A) 1952
Q15. Lachit Divas is celebrated on
(A) 13th June (B) 18th September (C) 22nd October (D) 24th November
Answer: (D) 24th November
Q16. The Asom Divas is celebrated on
(A) 5th March (B) 12th August (C) 23rd October (D) 2nd December
Answer: (D) 2nd December
Q17. Who is the recipient of Bishwaratna Dr. Bhupen Hazarika International Solidarity Award in 2015
(A) Shyam Benegal (B) Amjad Ali (C) Amol Palekar (D) Adoor Gopalakrishnan
Answer: (D) Adoor Gopalakrishnan
Q18. The Assam Gas Cracker project was approved in
(A) January 2001 (B) April 2006 (C) March 2008 (D) January 2010
Answer: (B) April 2006
Q19. Swahid Divas is celebrated on
(A) 2nd September (B) 30th October (C) 14th November (D) 10th December
Answer: (D) 10th December
Q20. In which district, Sainik School is located
(A) Golaghat (B) Goalpara (C) Dhuburi (D) Dibrugarh
Answer: (B) Goalpara
Q21. The first women's university in Assam Assam Women's University is located in
(A) Dibrugarh (B) Jorhat (C) Nagaon (D) Silchar
Answer: (B) Jorhat
Q22. Assam's only fishery college College of Fisheries Science is located in
(A) Morigaon (B) Raha (C) Nagaon (D) Jorhat
Answer: (B) Raha
Q23. Who is the first recipient of Asom Ratna award
(A) Bhupen Hazarika (B) Mamoni Raisom Goswami (C) Jitendra Nath Goswami (D) Hiren Bhattacharyya
Answer: (A) Bhupen Hazarika
Q24. The Assam silk industry is mainly centered in
(A) Hajo (B) Rangia (C) Batadrava (D) Sualkuchi
Answer: (D) Sualkuchi
Q25. Which one is the second most populous city in Assam
(A) Jorhat (B) Dibrugarh (C) Nagaon (D) Silchar
Answer: (D) Silchar
Q26. Which one is not a administrative districts of Barak Valley in Assam
(A) Cachar (B) Karimganj (C) Dima Hasao (D) Hailakandi
Answer: (C) Dima Hasao
Q27. The Assam Agricultural University, Jorhat was established in the year
(A) 1962 (B) 1965 (C) 1969 (D) 1972
Answer: (C) 1969
Q28. The first Sugar Mill in Assam was establised in
(A) Barua Bamungaon (B) Bokajan (C) Chargola (D) Namrup
Answer: (A) Barua Bamungaon
Q29. Assam's only chemical fertiliser plant is located in
(A) Bongaigaon (B) Namrup (C) Jagiroad (D) Bokajan
Answer: (B) Namrup
Q30. The Me-Dam-Me-Phi festival is celebrated by
(A) Bodos (B) Ahoms (C) Rabhas (D) Tiwa
Answer: (B) Ahoms
Q31. Jatinga village is located in which district
(A) Dima Hasao (B) Cachar (C) Karimganj (D) Karbi Anglong
Answer: (A) Dima Hasao
Q32. In which month, Ambubachi Mela is celebrated in Kamakhya Temple
(A) Bohag (B) Magh (C) Ahaar (D) Kati
Answer: (C) Ahaar
Q33. During which dynasty regin, the Madan Kamdev temples in Kamrup was build
(A) Varman dynasty (B) Pala dynasty (C) Naraka dynasty (D) Koch dynasty
Answer: (B) Pala dynasty
Q34. From which year, the Asom Divas or the Sukaphaa Divas is celebrated on 2nd December
(A) 1994 (B) 1995 (C) 1996 (D) 1997
Answer: (C) 1996
Q35. The Assam Medical College was established in the year
(A) 1945 (B) 1947 (C) 1949 (D) 1955
Answer: (B) 1947
Q36. Which one is the epicenter of the Assam silk industry
(A) Majuli (B) Mangaldoi (C) Sualkuchi (D) Tangla
Answer: (C) Sualkuchi
Q37. The Soti Joymoti Divas is observe on
(A) 14th February (B) 27th March (C) 3rd April (D) 28th April
Answer: (B) 27th March
Q38. From which constituency, Bishnu Prasad Rabha was elected as M.L.A in 1969
(A) Guwahati (B) Jorhat (C) Tezpur (D) Nagaon
Answer: (C) Tezpur

Checkout also: >>Assam Literature and Culture MCQ GK with PDF

>>Assam History GK Question and Answer



Best Android Apps Free Download by Free PDF

Hello dear guys here you will find some useful android apps which free to download.
Educational Android Apps: Madhyamik Life Science
Madhyamik Life Science
If you are searching for Life Science Short Question and answer in Bengali language for class 10th(Madhyamik), then you are in right place because here you will find a android apps which contain many short question and answer in Bengali langauage. Download the app and practice offline short question and answer. I hope this will be very helpful for all West Bengal Madhyamik candidates.



WBBSE Madhyamik Physical Science Question and Answer Android Apps:
 Download | Download Madhyamik Preparation Android Apps| Madhyamik Physical Science Android Apps.



Madhyamik Geography Short Question and Answer Android Apps:

Here is an android apps on Geography Short Question for class X of WBBSE. Download the app from the below link and prepare short question and answer for Madhyamik 2018 Examination. 

Download the App from Here: Click here  

If you have any query about this app, then please comment us in below comment box. If you think this very helpful, then share it also with your friends.