Assam GK for Competitive Exam MCQ

Assam GK Preparation:

Description: 2011

Approximate Population:  3.12 Crores

Actual Population:
31,205,576
Male:
15,939,443
Female:
15,266,133
Population Growth:
17.07%
Sex Ratio:
958
Child Sex Ratio:
962
Density/km2:
398
Area(Km2):
78,438
Literacy:
72.19 %
Male Literacy:
77.85 %

General Knowledge Question and Answer of Assam: Multiple Choice Question(MCQ)

Q1. The Abhiruchi Sports Day is celebrated on
(A) January 13th (B) August 12th (C) August 30th (D) September 3rd
Answer: (D) September 3rd
Q2. Bhogeswar Baruah wins a medal in the ________ Asian Games
(A) 1962 (B) 1966 (C) 1978 (D) 1972
Answer: (B) 1966
Q3. Who is the first barrister of Assam
(A) Haliram Deka (B) Pranab kumar Borooah (C) Anundoram Borooah (D) Parul Das
Answer: (C) Anundoram Borooah
Q4. In which year, National Games was held in Assam
(A) 2002 (B) 2004 (C) 2005 (D) 2007
Answer: (D) 2007
Q5. Which town is also known as the Manchester of Assam
(A) Jorhat (B) Sualkuchi (C) Diphu (D) Digboi
Answer: (B) Sualkuchi
Q6. The Brahmaputra Cracker and Polymer Limited Industry is located at
(A) Makum (B) Mariani (C) Lepetkata (D) Nagaon
Answer: (C) Lepetkata
Q7. Which city of Assam has the largest dry fish market of Asia
(A) Tangla (B) Jagirod (C) Dhuburi (D) Tinsukia
Answer: (B) Jagirod
Q8. Total number of Parliamentary constituency in Assam
(A) 12 (B) 13 (C) 14 (D) 16
Answer: (C) 14
Q9. The terracotta industry is located in
(A) Dhubri (B) Karimganj (C) Goalpara (D) Dhemaji
Answer: (A) Dhubri
Q10. The first stadium of Assam was built in
(A) Jorhat (B) Golaghat (C) Sibsagar (D) Dhemaji
Answer: (A) Jorhat
Q11. The rank of Assam in literacy among the States of India is
(A) 9th (B) 12th (C) 16th (D) 26th
Answer: (D) 26th
Q12. When Bhupen Hazarika had been awarded with Dadasaheb Phalke Award
(A) 1990 (B) 1992 (C) 1993 (D) 1997
Answer: (B) 1992
Q13. Assam Police Day observed on
(A) 13th January (B) 4th April (C) 8th September (D) 1st October
Answer: (D) 1st October
Q14. In which year was the Bodo Sahitya Shabha founded
(A) 1952 (B) 1956 (C) 1959 (D) 1978
Answer: (A) 1952
Q15. Lachit Divas is celebrated on
(A) 13th June (B) 18th September (C) 22nd October (D) 24th November
Answer: (D) 24th November
Q16. The Asom Divas is celebrated on
(A) 5th March (B) 12th August (C) 23rd October (D) 2nd December
Answer: (D) 2nd December
Q17. Who is the recipient of Bishwaratna Dr. Bhupen Hazarika International Solidarity Award in 2015
(A) Shyam Benegal (B) Amjad Ali (C) Amol Palekar (D) Adoor Gopalakrishnan
Answer: (D) Adoor Gopalakrishnan
Q18. The Assam Gas Cracker project was approved in
(A) January 2001 (B) April 2006 (C) March 2008 (D) January 2010
Answer: (B) April 2006
Q19. Swahid Divas is celebrated on
(A) 2nd September (B) 30th October (C) 14th November (D) 10th December
Answer: (D) 10th December
Q20. In which district, Sainik School is located
(A) Golaghat (B) Goalpara (C) Dhuburi (D) Dibrugarh
Answer: (B) Goalpara
Q21. The first women's university in Assam Assam Women's University is located in
(A) Dibrugarh (B) Jorhat (C) Nagaon (D) Silchar
Answer: (B) Jorhat
Q22. Assam's only fishery college College of Fisheries Science is located in
(A) Morigaon (B) Raha (C) Nagaon (D) Jorhat
Answer: (B) Raha
Q23. Who is the first recipient of Asom Ratna award
(A) Bhupen Hazarika (B) Mamoni Raisom Goswami (C) Jitendra Nath Goswami (D) Hiren Bhattacharyya
Answer: (A) Bhupen Hazarika
Q24. The Assam silk industry is mainly centered in
(A) Hajo (B) Rangia (C) Batadrava (D) Sualkuchi
Answer: (D) Sualkuchi
Q25. Which one is the second most populous city in Assam
(A) Jorhat (B) Dibrugarh (C) Nagaon (D) Silchar
Answer: (D) Silchar
Q26. Which one is not a administrative districts of Barak Valley in Assam
(A) Cachar (B) Karimganj (C) Dima Hasao (D) Hailakandi
Answer: (C) Dima Hasao
Q27. The Assam Agricultural University, Jorhat was established in the year
(A) 1962 (B) 1965 (C) 1969 (D) 1972
Answer: (C) 1969
Q28. The first Sugar Mill in Assam was establised in
(A) Barua Bamungaon (B) Bokajan (C) Chargola (D) Namrup
Answer: (A) Barua Bamungaon
Q29. Assam's only chemical fertiliser plant is located in
(A) Bongaigaon (B) Namrup (C) Jagiroad (D) Bokajan
Answer: (B) Namrup
Q30. The Me-Dam-Me-Phi festival is celebrated by
(A) Bodos (B) Ahoms (C) Rabhas (D) Tiwa
Answer: (B) Ahoms
Q31. Jatinga village is located in which district
(A) Dima Hasao (B) Cachar (C) Karimganj (D) Karbi Anglong
Answer: (A) Dima Hasao
Q32. In which month, Ambubachi Mela is celebrated in Kamakhya Temple
(A) Bohag (B) Magh (C) Ahaar (D) Kati
Answer: (C) Ahaar
Q33. During which dynasty regin, the Madan Kamdev temples in Kamrup was build
(A) Varman dynasty (B) Pala dynasty (C) Naraka dynasty (D) Koch dynasty
Answer: (B) Pala dynasty
Q34. From which year, the Asom Divas or the Sukaphaa Divas is celebrated on 2nd December
(A) 1994 (B) 1995 (C) 1996 (D) 1997
Answer: (C) 1996
Q35. The Assam Medical College was established in the year
(A) 1945 (B) 1947 (C) 1949 (D) 1955
Answer: (B) 1947
Q36. Which one is the epicenter of the Assam silk industry
(A) Majuli (B) Mangaldoi (C) Sualkuchi (D) Tangla
Answer: (C) Sualkuchi
Q37. The Soti Joymoti Divas is observe on
(A) 14th February (B) 27th March (C) 3rd April (D) 28th April
Answer: (B) 27th March
Q38. From which constituency, Bishnu Prasad Rabha was elected as M.L.A in 1969
(A) Guwahati (B) Jorhat (C) Tezpur (D) Nagaon
Answer: (C) Tezpur

Checkout also: >>Assam Literature and Culture MCQ GK with PDF

>>Assam History GK Question and Answer



Previous
Next Post »

Comment with Facebook