Assam History GK Question and Answer


Assam General Knowledge Question and Answer:


Q1. In Ancient times, Assam is also known by the name of
(A) Koliabor (B) Guwahati (C) Pragjyotishpur (D) Charaideo
Answer: (C) Pragjyotishpur
Q2. In which year, the capital of Assam shifted from Shillong to Dispur
(A) 1950 (B) 1955 (C) 1971 (D) 1973
Answer: (D) 1973
Q3. Who was the first Chief Minister of Assam
(A) Bishnuram Medhi (B) Tarun Ram Phukan (C) Gopinath Bordoloi (D) None of the Above
Answer: (C) Gopinath Bordoloi
Q4. Srimanta Sankardev was born in the year
(A) 1352 (B) 1432 (C) 1449 (D) 1465
Answer: (C) 1449
Q5. Who was the last king of Ahom kingdom in Assam
(A) Gobar Roja (B) Sutanphaa (C) Purandar Singha (D) Jogeswar Singha
Answer: (C) Purandar Singha
Q6. The Treaty of Yandabo was signed in the year
(A) 1802 (B) 1826 (C) 1830 (D) 1832
Answer: (B) 1826
Q7. Hiuen Tsang visited Assam during the reign of
(A) Pushya Varman (B) Mahendra Varman (C) Bhaskar Varman (D) Brahma Pala
Answer: (C) Bhaskar Varman
Q8. In which year, Sukapha established Ahom Kingdom in Charaideo
(A) 1253 (B) 1272 (C) 1296 (D) 1309
Answer: (A) 1253
Q9. The war of Saraighat was fought between Ahom and Mughal in the year
(A) 1652 (B) 1667 (C) 1670 (D) 1671
Answer: (D) 1671
Q10. Mahatma Gandhi first visited Assam in the year
(A) 1918 (B) 1919 (C) 1920 (D) 1921
Answer: (D) 1921
Q11. The Guwahati Tea Auction Centre was established in the year
(A) 1970 (B) 1972 (C) 1975 (D) 1977
Answer: (A) 1970
Q12. Guwahati University was established in the year
(A) 1935 (B) 1942 (C) 1948 (D) 1950
Answer: (C) 1948
Q14. Who was the first vice-chancellor of Guwahati University
(A) Krishna Kanta Handique (B) Hemchandra Goswami (C) Padmanath Gohain Baruah (D) Rajanikanta Bordoloi
Answer: (A) Krishna Kanta Handique
Q15. When the uprising of Patharughat took place
(A) 1857 (B) 1864 (C) 1889 (D) 1894
Answer: (D) 1894
Q16. Who was the President of the Swaraj Party in Assam during freedom movement
(A) Bishnuram Medhi (B) Gopinath Bordoloi (C) Tarun Ram Phookan (D) Maniram Dewan
Answer: (C) Tarun Ram Phookan
Q17. The Ahom Kingdom was established in the year
(A) 1216 (B) 1228 (C) 1256 (D) 1272
Answer: (B) 1228
Q18. The Shiv dol was constructed during the reign of
(A) Pramatta Singha (B) Rudra Singha (C) Purandar Singha (D) Siba Singha
Answer: (D) Siba Singha
Q19. The Asssam Public Service Commission (APSC) Regulation was promulgated in exercise of the powers
(A) 1947 (B) 1950 (C) 1951 (D) 1960
Answer: (C) 1951
Q20. Sadiya Khowa Gohain was a
(A) Jamindar (B) King (C) Frontier Officer (D) Naval Commander
Answer: (D) Naval Commander
Q21. Which king is also known by the nickednamed as Bhagaraja
(A) Sutiyampha (B) Sutamla (C) Surampha (D) Sunyatpha
Answer: (C) Surampha
Q22. During freedom struggle, the Mrityu Bahini was formed by
(A) Chandraprabha Saikiani (B) Pushpalata Das (C) Rani Gaidinlieu (D) Kanaklata Barua
Answer: (B) Pushpalata Das
Q23.Rang Ghar was constructed during the reign of
(A) Rudra Singha (B) Rajeswar Singha (C) Pramatta Singha (D) Siv Singha
Answer: (C) Pramatta Singha
Q24. When was Assam Provincial Congress Committee formed
(A) 1920 (B) 1921 (C) 1922 (D) 1923
Answer: (B) 1921
Q25. The Assam region was separated from the Bengal Presidency in
(A) 1874 (B) 1889 (C) 1861 (D) 1826
Answer: (A) 1874
Q26. The Gohain Kamal Ali road was constructed during the reign of
(A) Nara Narayan (B) Parikshit Narayan (C) Viswa Singha (D) Raghu Dev
Answer: (A) Nara Narayan
Q27. The first Ahom Monarch to assume the Hindu title Swarganarayan was
(A) Siva Singha (B) Pratap Singha (C) Jayadhwaj Singha (D) Suhungmung
Answer: (D) Suhungmung
Q28. The first rebellion against the British rule in Assam in 1828 was led by
(A) Piyali Phukan (B) Maniram Dewan (C) Gomdhar Knowar (D) Piyali Baruah
Answer: (C) Gomdhar Knowar
Q29. The Dhodar Ali is constructed during the reign of
(A) Rudra Singha (B) Gadadhar Singha (C) Pramatta Singha (D) Siva Singha
Answer: (B) Gadadhar Singha
Q30. The Jaysagar Tank was excavated under the reign of which of the following Kings
(A) Rudra Singha (B) Gadadhar Singha (C) Siva Singha (D) Rajeswar Singha
Answer: (A) Rudra Singha
Q31. The district which was separated from Assam and was given to East Pakistan in the year 1947 was
(A) Khulna (B) Sylhet (C) Chittagong (D) Sholashahar
Answer: (B) Sylhet
Q32. Kamakhya Temple was rebuilt by which one of the following Koch King
(A) Biswa Singha (B) Raghu Deva (C) Naranarayan (D) Prananarayan
Answer: (C) Naranarayan
Q33. Kanaklata Barua became a martyr of which one of the following national movements
(A) Non-Cooperation Movement (B) Quit India Movement (C) Civil Disobedience Movement (D) Swadeshi Movement
Answer: (B) Quit India Movement
Q34. Which one was the first capital of Ahom Kingdom in Assam
(A) Garhgaon (B) Charaideo (C) Jorhat (D) Sivsagar
Answer: (B) Charaideo
Q35. Who was the first martyr of 1942 Revolution in Assam
(A) Kanaklata Barua (B) Kamala Miri (C) Kushal Konwar (D) Maniram Dewan
Answer: (A) Kanaklata Barua
Q36. The Treaty of Yandaboo signed between East India Company and which one of the following
(A) Ahom King (B) King of Burma (C) Kachari King (D) Chutiya King
Answer: (B) King of Burma
Q37. The first Peasant Uprising against the British was known as
(A) Phulaguri Dhawa (B) Patharughat Raijmel (C) Battle of Itakhuli (D) None of the above
Answer: (A) Phulaguri Dhawa
Q38. The first phase of Moamoria Rebellion was started in
(A) 1749 (B) 1759 (C) 1769 (D) 1779
Answer: (C) 1769
Q39. In which year Gopinath Bordoloi was arrested for taking part in the freedom movement
(A) 1915 (B) 1918 (C) 1920 (D) 1922
Answer: (D) 1922
Q40. The Phulaguri uprising was take place
(A) 1848 (B) 1852 (C) 1861 (D) 1869
Answer: (C) 1861
Q41. Who among the following from Assam joined the famous Dandi March
(A) Nabin Chandra Bordoloi (B) Tarunram Phukan (C) Kuladhar Saikia (D) Liladhar Baruah
Answer: (D) Liladhar Baruah
Q42. The historic Assam Accord was signed on
(A) 15th August, 1985 (B) 26th Janury, 1986 (C) 15th August, 1986 (D) 15th August, 1990
Answer: (A) 15th August, 1985
Q43. During which Ahom King reign, the Saraighat battle was ended with decisive win over Mughal
(A) Chakradhwaj Singha (B) Udayaditya Singha (C) Jayadhwaj Singha (D) Pratap Singha
Answer: (B) Udayaditya Singha
Q44. Which Ahom king created the 'Borbarua' and 'Borphukan' post
(A) Pratap Singha (B) Dihingia Raja (C) Rajeswar Singha (D) Lakshmi Singha
Answer: (A) Pratap Singha
Q45. Which one is the only Assamese who represented India in the First Round Table Conference held at London in 1930
(A) Chandradhar Barua (B) Tarun Ram Phukan (C) Gopinath Bordoloi (D) Krishna Nath Sarmah
Answer: (A) Chandradhar Barua
Q46. Which Swargadeo shifted the capital of the Ahom Kingdom from Garhgaon to Rangpur
(A) Gadadhar Singha (B) Sukhrangpha (C) Siva Singha (D) Rudra Singha
Answer: (D) Rudra Singha
Q47. Who had discovered
Tea plants in Assam in the year 1823
(A) Raymond W. Beaver (B) Nathan Brown (C) Oliver Thomas Cutter (D) Robert Bruce
Answer: (D) Robert Bruce
Q48. Which Ahom queen built the Sivadol in Sivasagar
(A) Mula Gabharu (B) Ambika Kunwori (C) Phuleswari (D) Kuranganayan
Answer: (C) Phuleswari
Q49. The Namdang Stone Bridge was constructed during the reign of Ahom king
(A) Lakshmi Singha (B) Siva Singha (C) Gadadhar Singha (D) Rudra Singha
Answer: (D) Rudra Singha
Q50. Which Ahom king had the shortest reign of 21 days only
(A) Gobar Roja (B) Samaguria Rojaa (C) Parvatia Rojaa (D) Jogeswar Singha
Answer: (B) Samaguria Rojaa
Q51. Who was the greatest king of the Pala Dynasty of Kamarupa
(a) Dharmapala (b) Gopala (c) Jaypala (d) Ratnapala
Answer: (a) Dharmapala
Q52. Name the Mughal General who took possession of the Ahom Capital Gahrgaon in 1662
(a) Murshid Quli Khan (b) Islam Khan (c) Shaista Khan (d) Mir Jumla
Answer: (d) Mir Jumla
Q53. Who was the central figure of the Revolt of 1857 in Assam (a) Kandarpeswar Singha (b) Maniram Dewan (c) Piyali Barua (d) Bahadur Gaoburah
Answer: (b) Maniram Dewan
Q54. What was the capital of the Province 'Eastern Bengal and Assam'
(a) Shillong (b) Rangpur (c) Chittagong (d) Dacca
Answer: (d) Dacca
Q55. Who had established the Varman dynasty in Assam
(A) Pushya Varman (B) Samudra Varman (C) Mahendra Varman (D) Bhuti Varman
Answer: (A) Pushya Varman
Q56. Which Ahom king is also known as 'Bamuni Konwar'
(A) Sutuphaa (B) Sudangphaa (C) Susenphaa (D) Suphakphaa
Answer: (B) Sudangphaa
Q57. During whose regin, chinese traveler Hsuan-tsang visited Assam
(A) Nara Narayan (B) Bhaskar Varman (C) Susthita Varman (D) Rudra Singha
Answer: (B) Bhaskar Varman
Q58. The Moamoria Rebellion started during the reign of
(A) Kamaleswar Singha (B) Siva Singha (C) Lakshmi Singha (D) Prataap Singha
Answer: (C) Lakshmi Singha
Q59. The Itakhulir Rann was fought against Mughal during the reign of (A) Siba Singha (B) Rudra Singha (C) Gadadhar Singha (D) Pramatta Singha
Answer: (C) Gadadhar Singha
Q60. In which year, the capital of Assam shifted from Shillong to Dispur
(A) 1950 (B) 1955 (C) 1971 (D) 1973
Answer: (D) 1973

Checkout Also: Assam Literature and Culture GK MCQ

You might also like: Assam GK for Competitive Exam

If you have any query about this GK, please comment us in the comment box below.

Previous
Next Post »

Comment with Facebook