Assam Literature and Culture GK MCQ with PDF

ASSAM GK
Q1. The Asam Sahitya Sabha was first founded in the year
(A) 1902 (B) 1912 (C) 1917 (D) 1921
Answer: (C) 1917
Q2. The first conference of Asam Sahitya Sabha was held at
(A) Kamrup (B) Sivasagar (C) Barpeta (D) Dhuburi
Answer: (B) Sivasagar
Q3. Who was the first President of Asam Sahitya Sabha
(A) Lakshminath Bezbaroa (B) Padmanath Gohain Baruah (C) Hemchandra Goswami (D) Rajanikanta Bordoloi
Answer: (B) Padmanath Gohain Baruah
Q4. The first Assamese film Joymoti was released in the year
(A) 1922 (B) 1935 (C) 1938 (D) 1942
Answer: (B) 1935
Q5. Which one is the first assamese novel
(A) Mirijiyori (B) Podum Kunwari (C) Bhanumati (D) Sudharmar Upakhyan
Answer: (C) Bhanumati
Q6. The state anthem O Mur Apunar Desh was first published in the magazine named
(A) Bahi (B) Jonaki (C) Surabhi (D) Jonbiri
Answer: (A) Bahi
Q7. The first Assamese magazine Orunodoi was published in the year
(A) 1836 (B) 1846 (C) 1872 (D) 1882
Answer: (B) 1846
Q8. The first Assamese to compile a dictionary named HemKosh is
(A) Dimbeswar Neog (B) Chandradhar Barua (C) Hemchandra Goswami (D) Hemchandra Barua
Answer: (D) Hemchandra Barua
Q9. Who is the first Assamese to received Jnanpith Award
(A) Indira Goswami (B) Birendra Kumar Bhattacharya (C) Bhupen Hazarika (D) Hemchandra Barua
Answer: (B) Birendra Kumar Bhattacharya
Q10. The first book to win Sahitya Akademi Award is
(A) Iyaruingam (B) Bonphool (C) Alakananda (D) Pita Putra
Answer: (B) Bonphool
Q11. Lakshminath Bezbaroa is honoured with 'Rasaraj' by Asam Sahitya Sabha in the year
(A) 1917 (B) 1922 (C) 1928 (D) 1931
Answer: (D) 1931
Q12. Namghosa was written by
(A) Sankardev (B) Madhabdev (C) Madhava Kandali (D) Naone of the above
Answer: (B) Madhabdev
Q13. Halodhia Choraye Baodhan Khai won the National Film Award for Best Feature Film in the year
(A) 1985 (B) 1988 (C) 1990 (D) 1991
Answer: (B) 1988

Checkout also: Assam GK for Competitive

Q14. The film Halodhia Choraye Baodhan Khai was directed by
(A) Bhabendra Nath Saikia (B) Jahnu Barua (C) Bhupen Hazarika (D) Manju Borah
Answer: (B) Jahnu Barua
Q15. Which language is used by Sankardev to written Borgeets
(A) Assamese (B) Sanskrit (C) Bengali (D) Brajavali
Answer: (D) Brajavali
Q16. Prachya Sasanavali was edited by
(A) Dr. Maheswar Neog (B) Dr. Birinchi Kumar Barua (C) Dr. surya Kumar Bhuyan (D) Alexander Mackenzie
Answer: (A) Dr. Maheswar Neog
Q17. The author of Asomiya Sahityar Buranji is
(A) Nathan Brown (B) Jatindranath Duara (C) Devendranath Bezbarua (D) Gunabhiram Barua
Answer: (C) Devendranath Bezbarua
Q18. The illustration work of the medieval Assamese text Hastividyarnava was done by (A) Suryakhari Daibaigya (B) Sukumar Borkaith (C) Dibar and Ddosai (D) Rama Saraswati
Answer: (B) Sukumar Borkaith
Q19. Who was the author of the book India against Itself
(A) Dr. Hiren Gohain (B) Dr. Mamani Roysom Goswami (C) Homen Borgohain (D) Dr. Sanjib Barua
Answer: (D) Dr. Sanjib Barua
Q20. In addition to Assamese, which other language from the State is included in the Eight Schedule of the Indian Constitution
(A) Mishing (B) Rabha (C) Tiwa (D) Bodo
Answer: (D) Bodo
Q21. Ali-Aai-Ligang is an agri-based festival celebrated by the
(A) Bodo (B) Khasis (C) Mising (D) Naga
Answer: (C) Mising
Q22. Me-Dum-Me-Phi festival is celebrated annually on
(A) 31st January (B) 31st July (C) 31st August (D) 31st December
Answer: (A) 31st January
Q23. Who directed the Assamese Film Shakuntala
(A) Bhabendra Nath Saikia (B) Dr Bhupen Hazarika (C) Bidyut chakraborty (D) Jyotiprasad Agarwala
Answer: (B) Dr Bhupen Hazarika
Q24. Which one was the second film directed by Jyotiprasad Agarwala
(A) Joymoti (B) Indramalati (C) Monumoti (D) Siraj
Answer: (B) Indramalati
Q25. Which one was the first Assamese film to won President's Silver Medal for Best Feature Film
(A) Puberun (B) Shakuntala (C) Maniram Devan (D) Ronga Police
Answer: (D) Ronga Police
Q26. In which year Assamese film Halodhia Choraye Baodhan Khai wins the Silver and Bronze Leopard Award in Locarno International Film Festival
(A) 1987 (B) 1988 (C) 1989 (D) 1990
Answer: (B) 1988
Q27. The first film directed by Jahnu Barua
(A) Firingoti (B) Papori (C) Aparoopa (D) Bonani
Answer: (C) Aparoopa
Q28. The book Mariam Astin Athaba Hira Barua is written by
(A) Hiren Gohain (B) Rita Chowdhury (C) Arupa Kalita Patinga (D) Rabindra Sarkar
Answer: (C) Arupa Kalita Patinga
Q29. Which Assamese film bagged the National Film Award for 2014
(A) Basundhara (B) Othello (C) Bandhon (D) Ajeyo
Answer: (D) Ajeyo
Q30. Which one is the first mobile theatre of Assam
(A) Natraj Theatre (B) Hangul Theatre (C) Kohinoor Theatre (D) Abahan Theatre
Answer: (C) Kohinoor Theatre
Q31. Sobha Brahma was associated with
(A) Theatre (B) Fine Arts (C) Music (D) Football
Answer: (B) Fine Arts
Q32. Who among the following is the first Assamese translator of the Ramayana
(A) Ram Saraswati (B) Madhab Kandali (C) Ananta kandali (D) Sankardeva
Answer: (B) Madhab Kandali
Q33. Who is the first Assamese woman to be awarded by the Sangeet Natak Akademi
(A) Sudakshina Sarma (B) Anupama Bhattacharya (C) Pratima Pandey Barua (D) Aaideo Handique
Answer: (C) Pratima Pandey Barua
Q34. The first novel by Rajanikanta Bordoloi was
(A) Nirmal Bhakat (B) Miri Jiyori (C) Manomoti (D) Donduadrah
Answer: (B) Miri Jiyori
Q35. Who wrote the book 'Bhakti Ratnavali'
(A) Sankardev (B) Madhava Kandali (C) Madhavdev (D) Hema Saraswati
Answer: (C) Madhavdev
Q36. Who is also known as the father of the Bhryamyman or Mobile Theatre of Assam
(A) Jyoti Prasad Agarwala (B) Achyut Lahkar (C) Ratan Lahkar (D) Bishnu Prasad Rabha
Answer: (B) Achyut Lahkar
Q37. Which singer is also popularly known as the King of Bihu
(A) Bhupen Hazarika (B) Khagen Mahanta (C) Zubeen Garg (D) Jayanta Hazarika
Answer: (B) Khagen Mahanta
Q38. Which one is the first film where Bhupen Hazarika sings as playback singer
(A) Jyotimoti (B) Siraj (C) Indramalati (D) Pioli Phukan
Answer: (C) Indramalati
Q39. Which Assamese poet is also known as Prem aru Rodalir Kobi
(A) Dimbeswar Neog (B) Amulya Barua (C) Nabakanta Barua (D) Hiren Bhattacharyya
Answer: (D) Hiren Bhattacharyya
Q40. In which year Mamoni Raisom Goswami win the Jnanpith Award
(A) 1998 (B) 2000 (C) 2001 (D) 2002
Answer: (B) 2000
Q41. Who had written the poetry anthology 'Alakananda'
(A) Nalini Bala Devi (B) Raghunath Choudhary (C) Nilamani Phookan (D) Hem Barua
Answer: (A) Nalini Bala Devi
Q42. Who was the first editor of the Assamese magazine 'Jonaki'
(A) Lakshminath Bezbaroa (B) Chandra Kumar Agarwala (C) Satyanath Bora (D) Ananda Chandra Agarwala
Answer: (B) Chandra Kumar Agarwala
Q43. In which year Assamese magazine 'Jonaki' was first published
(A) 1887 (B) 1889 (C) 1890 (D) 1896
Answer: (B) 1889
Q44. Who is also known as 'bihogi kobi'
(A) Dimbeswar Neog (B) Nalinidhar Bhattacharya (C) Raghunath Choudhary (D) Nilmoni Phukan
>Answer: (C) Raghunath Choudhary
Q45. The first Assamese romantic poem 'Bon Kunwori' was written by
(A) Dimbeswar Neog (B) Chandra Kumar Agarwala (C) Mahendranath Dekaphukan (D) Benudhar Rajkhowa
Answer: (B) Chandra Kumar Agarwala
Q46. Who was the first secretary of the Oxomiya Bhaxa Unnati Xadhini Xobha
(A) Benudhar Rajkhowa (B) Shivaram Sarma Bordoloi (C) Lakshiprasad Chaliha (D) Lakhyeswar Sarma
Answer: (B) Shivaram Sarma Bordoloi
Q47. The first modern Assamese theatre hall 'Baan theatre' established at Tezpur in the year
(A) 1899 (B) 1903 (C) 1906 (D) 1909
Answer: (C) 1906
Q48. Which Assamese writer is also known as 'Bakulbonor Kavi'
(A) Bishnuram Medhi (B) Binanda Chandra Barua (C) Anandaram Dhekial Phukan (D) Ananda Chandra Barua
Answer: (D) Ananda Chandra Barua
Q49. Who had wrtten the book named 'Prahlada charitra'
(A) Hema Saraswati (B) Harivara Vipra (C) Madhava Kandali (D) Kaviratna Saravati
Answer: (A) Hema Saraswati
Q50. Which Assamese poet had translated Valmiki Ramayana into Assamese verse 'Saptakanda Ramayana'
(A) Ananta Kandali (B) Madhava Kandali (C) Sankardeva (D) Kaviratna Saravati
Answer: (B) Madhava Kandali
Q51. Sankaradeva had established the first Naamghar at
(A) Narayanpur (B) Patbaushi (C) Bordowa (D) Majuli
Answer: (C) Bordowa
Q52. Who had established the 'Barpeta Satra' in Barpeta
(A) Sankardev (B) Madhabdev (C) Damodardev (D) Gopal Ata
Answer: (B) Madhabdev
Q53. Who had conferred Gopinath Bordoloi with the title Lokapriya
(A) Jairam Das Daulatram (B) Saiyid Fazal Ali (C) Vishnu Sahay (D) Braj Kumar Nehru
Answer: (A) Jairam Das Daulatram
Q54. Who was the first American missionary to compile a dictionary of the Assamese language
(A) Miles Bronson (B) Nathan Brown (C) Oliver Cutter (D) Alexander Duff
Answer: (A) Miles Bronson
Q55. Who is also known as 'Kala Guru' of Assam
(A) Parvati Prasad Baruva (B) Bishnu Prasad Rabha (C) Bhupen Hazarika (D) Jyoti Prasad Agarwala
Answer: (B) Bishnu Prasad Rabha
Q56. Who is also known as 'Geetikavi' of Assam
(A) Parvati Prasad Baruva (B) Pratima Barua Pandey (C) Bhupen Hazarika (D) Phani Sarma
Answer: (A) Parvati Prasad Baruva
Q57. Who was the founder editor of the Assamese magazine 'Prantik'
(A) Pradeep Baruah (B) Birendra Kumar Bhattacharya (C) Homen Borgohain (D) Bhabendra Nath Saikia
Answer: (D) Bhabendra Nath Saikia
Q58.Who is the writer of the novel 'Halodhiya Soraye Baudhan Khai'
(A) Homen Borgohain (B) Nirupama Borgohain (C) Mahim Bora (D) Rebati Mohan Dutta Choudhury
Answer: (A) Homen Borgohain
Q59. In which year, Bhupen Hazarika was elected the President of the Asam Sahitya Sabha
(A) 1988 (B) 1990 (C) 1993 (D) 1995
Answer: (C) 1993
Q60. Which one is the first film directed by Bhupen Hazarika
(A) Era Bator Sur (B) Shakuntala Sur (C) Chik Mik Bijuli (D) Pratidhwani
Answer: (A) Era Bator Sur
Q70. The first Assamese-language magazine Orunodoi was published from
(A) Kolkata (B) Guwahati (C) Sibsagar (D) Dibrugarh
Answer: (C) Sibsagar
Q71. In which year, the first Assamese novel Miri Jiyori was published
(A) 1888 (B) 1894 (C) 1901 (D) 1903
Answer: (B) 1894
Q72. Who was the creator of the imaginary character named 'Kripabor Borua'
(A) Lakshminath Bezbaroa (B) Devakanta Baruah (C) Hemchandra Goswami (D) Chandrakumar Agarwala
Answer: (A) Lakshminath Bezbaroa
Q73. Who was the second President of Assam Sahitya Sabha
(A) Kaliram Medhi (B) Chandradhar Barua (C) Amrit Bhushan Dev Adhikari (D) Rajanikanta Bordoloi
Answer: (B) Chandradhar Barua
Q74. In which year, Lakshminath Bezbaroa presided over the Assam Sahitya Sabha session (A) 1920 Tezpur (B) 1923 Jorhat (C) 1924 Guwahati (D) 1925 Nagaon
Answer: (C) 1924 Guwahati
Q75. In which year 'O Mur Apunar Desh' was officially adopted as the Assam's state song (A) 1927 (B) 1934 (C) 1942 (D) 1950
Answer: (A) 1927
Q76. Under whose guidance the Vrindavani vastra was woven by Assamese weavers
(A) Sankardeva (B) Madhvadeva (C) Chilarai (D) Rudra Singha
Answer: (A) Sankardeva
Q78. Which one is first Assamese colour film (A) Bhaity (B) Khoj (C) Aranya (D) Uttaran Answer: (A) Bhaity
Q79. Who is the first Assamese recipient of Sahitya Akademi Award (A) Birendra Kumar Bhattacharya (B) Birinchi Kumar Barua (C) Jatindranath Dowara (D) Nalinibala Devi Answer: (C) Jatindranath Dowara
Q80. Which one is the first Assamese novel to win the Sahitya Akademi Award (A) Iyaruingam (B) Aghari Atmar Kahini (C) Koka Deutar har (D) Pita Putra
Answer: (A) Iyaruingam
Q81. Who is the writter of the poetry book Bon Phul (A) Ambikagiri Raichoudhury (B) Nalinibala Devi (C) Jatindranath Dowara (D) Saurabh Kumar Chaliha
Answer: (C) Jatindranath Dowara
Q82. Who is the writter of the novel Mamare Dhara Tarowal Aru Dukhan Upanyasa
(A) Anand Chandra Barua (B) Homen Borgohain (C) Bhabendra Nath Saikia (D) Mamoni Roysom Goswami
Answer: (D) Mamoni Roysom Goswami

Download this GK Question and Answer PDF, Click Here

You can also read: Assam History GK Question and Answer


Previous
Next Post »

Comment with Facebook