Practice GK Question and Answer on Chemistry

Chemistry GK Multiple Choice Question and Answer Practice 
1)The nucleus of atom consist of of-

a) electrons and neutrons.

b) electrons and protons.

c) protons and neutrons.

d) All of the above.

Ans: c)

2) The number of moles of solute present in 1kg of a solvent is called its-

a) Molality

b) Molarity

c) Formality.

d) Normality.

Ans: a)

3) The most electronagative element among the following is-

a) Sodium

b) bromine

c) Fluorine

c) Oxygen.

Ans: c)

4) The Metal used to recover copper from a solution of copper sulphate is-

a) Na

b) Ag

c) Hg

d) Fe

Ans: d)

5) The metallurgical process in which a metal is obtained in a fused state is called-

a) Smelting

b) roasting

c) calcinations

d) Froth flotation.

Ans: a)

6) The heat required to raise the temperature of body by 1 Kg is called-

a) Specific heat

b) Thermal heat

c) Water equivalent

d) None of the above.

7) The nuclear particles which are assumed to hold the nucleons together are-

a) Electrons

b) Positrons

c) Neutrons

d) Neutrons

e) Mesons

Ans:e)

8) The octane number of zero is assigned to -

a) 2- methyl octane.

b) iso-octane

c) n- heptane.

d) 3- methyl octane.

Ans: c)

9) The metal that used as a catalyst in the hydrogenation of oils -

a) Ni

b) Pb

c) Cu

d) Pt

Ans: a)

10) The monomer of polythene is-

a) Vinyl Chloride

b) ethylene

c) ethyl alcohol

d) None of the above.

Ans: b)

11) The luster of a metal is due to-

a) Its high density

b) Its high polishing

c) Its chemical

d) Presence of free electrons

Ans: d)

12) The most malleable metal is-

a) Platinum

b) Silver

c) Iron

d) Gold

Ans: d)

13) The oil used in the froth flotation process is-

a) coconut oil

b) olive oil

c) kerosene oil

d) pine oil.

Ans: d)

14) The gas used in the manufacture of vanaspati from vegetable oil is-

a) hydrogen

b) oxygen

c) nitrogen

d) carbon dioxide

Ans: a)

15) The first metal used by man was-

a) Iron

b) copper

c) gold

d) bronze

Ans: b)

16) The most electropositive elements among the following is-

a) Na

b) Ca

c) K

d) Cs

Ans: d)

17) The law which states that the amount of gas dissolved in a liquid is proportional to its partial pressure is -

a) Dalton's law

b) gay Lussac's law

c) Henry law's

d) Robert Boyel Law

Ans: c)

18) The most commonly used bleaching agent is-

a) alcohal

b) carbon dioxide

c) Chlorine

d) sodium chlorine

Ans: c)

19) The most abundant rare gas in the atmosphere is-

a) He

b) Ne

c) Ar

d) Xe

Ans: c)

20) What are the number of mole of CO2 which contains 16 g of oxygen?

a) 0.5 mole

b) 0.2 mole

c) 0.4 mole

d) 0.25 mole

Ans: a)

N>B: If you have any query about this GK, then please comment us in the given box below.





Previous
Next Post »

Comment with Facebook