Andhra Pradesh General Knowledge Question and Answer

Hello GK Learner now learn GK Question and Answer on Andhra Pradesh Geography Question and Answer, Andhra Pradesh History GK Question and Answer, Andhra Pradesh Political GK Question and Answer, Andhra Pradesh Current Affairs GK Question and Answer which best for UPSC, PSC, RRB, Bank Exams, Intelliegence Bureau, Postal Assistant, Railway Group D, Railway Group C etc. exam.


1. What is the capital of Andhra Pradesh ?
Answer: Hyderabad

2. Which is the state animal of Andhra Pradesh ?
Answer: Black Buck

3.Which is the state bird of Andhra Pradesh ?
Answer: Indian Roller

4. Which is the official state flower of Andhra Pradesh ?
Answer: Water lily

5. Which is the official state tree of Andhra Pradesh ?
Answer: Neem
6. Which is the first Indian state formed on linguistic basis ?
Answer: Andhra Pradesh

7.Which was the first capital of Andhra Pradesh ?
Answer: Kurnool

8. Which is the largest city in Andhra Pradesh?
Answer: Hyderabad

9. Which places are know as Twin City ?
Answer: Hyderabad and Secunderabad

10. Which place is known as High-tech city of India ?
Answer: Hyderabad

11. Which state is known as the Egg bowls of India?
Answer: Andhra Pradesh

12. Which is the biggest Tiger Reserve in India ?
Answer: Nagarjuna Sagar Srisailam (Andhra Pradesh)

13. Which is the biggest fresh water lake in South India ?
Answer: Kolleru (Andhra Pradesh)

14. What is the Classical dance of Andhra Pradesh ?
Answer: Kuchipudi

15. Which is the deepest port in India ?
Answer: Visakhapatnam (Andhra Pradesh)

16. What is the motto of Andhra Pradesh Tourism Department ?
Answer: Kohinoor of India

17. Which state is the second largest Producer of rice ?
Answer: Andhra Pradesh
(largest producer > West Bengal)

18. Which state is known as rice Bowl of India ?
Answer: Andhra Pradesh

19. Which Indian state is the largest producer of Hydro electricity ?
Answer: Andhra Pradesh

20. Which is the first South Indian state to introduce Panchayati raj ?
Answer: Andhra Pradesh

21. Which state is the largest producer of Tobacco ?
Answer: Andhra Pradesh

22. Who is known as "Andhra Kesari" ?
Answer: T. Prakasham

23. Who is the first Chief Minister of Andhara state ?
Answer: T. Prakasham

24. Who is the first Chief Minister of Andhara Pradesh ?
Answer: Neelam Sanjiva Reddy

25. Who is the Present Chief Minister of Andhara Pradesh ?
Answer: NARA CHANDRABABU NAIDU

26. What was the first official language of Andhra Pradesh?

Answer: Telugu

27. Which was the first Capital of Andhra Pradesh?

Answer: Kurnool.

28. Which place known as High-Tech city of India?

Answer: Hyderabad.

29. Which State known as Egg Boils of India?

Ans: Andhra Pradesh.

30. When was Andhra Pradesh Formed?

Answer: October1, 1953.

Previous
Next Post »

Comment with Facebook