Jharkhand General Knowledge Quiz Question and Answer

Here at this post, you would find GK General Knowledge Question and Answer on Jharkhand State, Indian State. This may be very helpful for curious GK learner, Jobseeker, Intelligent bureau, Railways Exam, Bank Exam, UPSC, SSC etc.
1. When was Jharkhand established?

Ans: 15th November 2000.

2. What is the capital name of Jharkhand?

Ans: Ranchi

3. How many districts in Jharkhand?

Ans: 24 Districts.

4. What is the Largest city in Jharkhand?

Ans: Jamshedpur.

5. Which state is to the east of Jharkhand?

Ans: West Bengal.

6. Which is the first language of Jharkhand?

Ans: Hindi

7. Which is the official language of Jharkhand?

Ans: Hindi and English.

8. What is total area of Jharkhand?

Ans: 30,778 sq mi.

9. How Many Population of the State?

Ans: 32,988,134


10.  Who was Jharkhand’s first governor?

 Ans: Prabhat Kumar.

11. How many Districts in Jharkhand?

Ans: 24 Districts.

12. Who was Jharkhand’s first chief minister?

 Ans:  Babulal Marandi

13. Who started the famous factory''TISCO'' in Jharkhand?

Ans: Jamshedji Tata.

14. Which state is to the North of Jharkhand?

Ans: Bihar

15. Which is the highest point in Jharkhand?

Ans: Parasnath Peak.

16. Who launches Rural Sanitation Initiative for Ganga Rejuvenation in Jharkhand?

Ans- Uma Bharti.

17. Which city of Jharkhand is known as the steel city?

 Ans- Tata Nagar.

18. Which is the State Bird of Jharkhand?

Ans: Koel.

19. Who was the first Chief Justice in Jharkhand High Court?

Ans: Vinod Kumar Gupta.

20. Which is the biggest festival of Santhal in Jharkhand?

Ans: Sohrai.





Previous
Next Post »

Comment with Facebook