Karnataka State General Knowledge (GK) Question and Answer

Karnataka State GK at Glance

Formation:   1 November 1956

 Capital: Bengaluru

 Largest city:  Bengaluru 

 Number of Districts:   30 

 Name of Governor:   Vajubhai Vala
 Current Chief Minister:  H. D. Kumaraswamy

 Deputy Chief Minister:  G. Parameshwara

 Area & Rank : 74,051 sq mi – 7th Rank 
Population (2011):  61,130,704

To know details about Karnataka: Go Wikipedia

Karnataka State Portal Website: Go here




1. When did Karnataka acquire its present name?
 Ans:  1 November 1973

2. When did Karnataka form as a partial state of India?

 Ans: 1 November 1956

3. What is the area of Karnataka?

Ans:  74,051 sq. mi.

4. What is the capital name of Karnataka?

Ans: Bangalore(Bengaluru)

5. Which is the largest city in Karnataka?

Ans: Bangalore(Bengaluru)

 6 Which of the following states is to the north of Karnataka?

Ans:  Maharashtra

 7. Which sea is to the west of Karnataka?

 Ans: Arabian

 8. Which is the official language of Karnataka?

 Ans:  Kannada

 9. When did the British annex Kanara?

Ans: 1799

 10. Which kingdom in Karnataka did the British annexin 1834?

Ans: Coorg

 11. How was Karnataka formerly known?

Ans: Mysore

 12. Who was Karnataka’s chief minister in 1984?

Ans: Ramakrishna Hegde
13. Who is the founder of the Kadamba dynasty?

Answer: Mayurasharma

 14. Who was the first Wadiyar ruler of Mysore?

Answer: Yaduraya Wodeyar was the first monarch from 1399 to 1423

 15. Who established the Vijayanagar empire in Karnataka?

 Answer: Harihara and Bukka in 14th century

16. In which war the Tiger of Mysore Tipu Sultan was killed by the British?

Answer:: In the Battle of Srirangapatnam in 1799.

 17. Who was the last ruler of the famous Kingdom of Mysore?

 Answer: Maharaja Jayachamarajendra Wadiyar Bahadur was the last ruler of Kingdom of Mysore(former Karnataka) from 1940-1950.  He was also the founder-president of Vishva Hindu Parishad(VHP)

18. Who was the real founder of the South Indian Chalukya Dynasty?

 Answer: Pulakesi I

19. What was the capital of Chalukya Dynasty?

Answer: Vatapi(Badami)

20. Who is regarded as the founder-king of South Indian Rashtrakuta Dynasty?

Answer: Dantidurga Karnataka Places & Architecture Questions

21. Which place in Karnataka is a World Heritage Site built by the Chalukya & Rashtrakuta empire of ancient Karnataka?

Answer: Group of temples at Pattadakal

22. How many districts are there in Karnataka?

Answer: 30 Districts

Also Read:

Andhra Pradesh GK Question and Answer

Assam History GK Question and Answer

 23. Where is the Indian Institute of Technology located at?

 Answer: Dharwad, Karnataka (Founded by Central govt of India in 2015).

24. Which is the 1897’s historical Carnatic architecture built for the Wodeyar dynasty rulers?

Answer: Mysore Palace(It is one of the most attractive tourist spots in Karnataka).

25. Where the Bahubali statue is found?

 Answer: Shravanabelagola, Karnataka

26. Which is a World Heritage Site located in which district of Karnataka?

 Answer: Bellary Kudremukh mountain peak.

27. which is a famous tourist spot located in which district of Karnataka?

 Answer : Chikkamagaluru district Karnataka Personality Quiz Questions.

 28. Who served as first Chief Minister of Karnataka?

 Answer: K. Chengalaraya Reddy (Period of 1952-1957).

29.  Who is the longest-serving 8th Chief Minister of Karnataka?

Answer: D. Devaraj Urs

30. Who is the current Chief Justice of the Karnataka High Court as of 2017?

Answer: Subhro Kamal Mukherjee

31. Who is the first person to be the Chief Justice of Karnataka High Court?

Answer: R. Venkataramaiah(1956-1957)

32. Who is the famous Canadian personality served as first Governor of Karnataka?

Answer: Jayachamarajendra Wadiyar the last Maharaja of Mysore kingdom (period of 1957-1963)

33. Who is the first female person to be the Governor of Karnataka?

Answer: V. S. Ramadevi(period of 1999-2002), She is also the first female Chief Election Commissioner of India



You can also Karnataka GK Question and Answer PDFClick Here to Download

I think you will like this GK- Lucent's GK in English- Go here


Previous
Next Post »

Comment with Facebook